Hadiállapotot vezet be Putyin az Ukrajnától elvett területeken

  • narancs.hu
  • 2022. október 19.

Külpol

Amellett, hogy helyben ez szigorúbb ellenőrzéseket jelent majd, egyelőre nem világos, hogy mivel jár majd a helyieknek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bevezette a hadiállapotot az Ukrajnától Oroszország szerint elcsatolt négy régióban – számol be a Reuters

A négy ukrán megye (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja) lakosai „népszavazással” döntöttek arról, hogy kiszakadnak Ukrajnából, és csatlakoznak Oroszországhoz, de a népszavazás érvényét sem Ukrajna, sem a nyugati államok, sem az ENSZ nem ismerni el. Az ukrajnai lakosokat több beszámoló szerint fegyveres orosz katonák keresték fel otthonukban, hogy voksoljanak, így sok választásuk nem volt, ha nem akartak erőszakkal szembenézni. 

Oroszország a négy megyét nem is tartja teljesen az ellenőrzése alatt, az ukrán erők folyamatosan nyomulnak előre, a hadiállapot bevezetésével így Oroszország megerősíteni próbálja a terület feletti ellenőrzését. 

A Reuters hozzáteszi, hogy amellett, hogy helyben ez szigorúbb ellenőrzéseket jelent majd, egyelőre nem világos, hogy mivel jár majd a helyieknek. 

Putyin emellett azonban egy olyan rendeletet is kiadott, amely korlátozza az Ukrajnával szomszédos területekről való ki- és bejutást. 

Az orosz állami média nemrég arról számolt be, hogy az oroszok által megszállt Herszon városából több lakos is menekülni próbál a Dnyipro folyón átkelve az orosz területek felé, miután Moszkva egy, a város elleni közelgő ukrán támadásra figyelmeztetett. Az ukrán elnöki hivatal vezetője azonban álhírnek nevezte, hogy a város bombázására készülnének, az evakuációt pedig az orosz propaganda részének nevezte. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!