Késhegyre menő vita, botrányok, politikai játszmák Trump jelöltje körül

  • Tremmel Márk
  • 2018. szeptember 28.

Külpol

Brett Kavanaugh, az amerikai elnök legfelső bírósági jelöltjének meghallgatása lassan hetek óta az amerikai nyilvánosság központi témája. Amennyiben megszavazzák, a republikánusok megszilárdíthatják a konzervatív többséget a legfelső bíróságban, mivel a bírók kinevezése életük végéig szól.

(Frissítés)

Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága csekély többséggel a szenátus elé küldte Donald Trump elnök főbírójelöltjének, Brett Kavanaugh-nak az ügyét – írja az MTI. – A testület 11-10 arányban szavazott arra, hogy Kavanaugh kapjon esélyt a főbírói tisztségre, noha szexuális zaklatással vádolják. Várhatóan a jövő hét elején lesz a végleges szavazás a szintén szűk republikánus párti többségű szenátusban, de erről a szenátusi többség elnökének kell döntenie.

Miután Anthony Kennedy bíró bejelentette a visszavonulását, a republikánusoknak először vált lehetségessé az elmúlt 50 évben, hogy biztos többségben legyenek a legfelső bíróságban.

A bíróságban eddig is többségben voltak a konzervatívok, de Kennedy bíró több esetben is inkább a liberális bírókkal volt egy véleményen. Ha most biztos többségbe kerülnek, olyan ügyek kerülhetnek felülvizsgálatra, mint például az 1973-as Roe v. Wade-döntés, amely engedélyezte az abortuszt Amerikában. Amennyiben a legfelső bíróság visszavonja az ítéletet az ügyben, rengeteg nő eshet el attól, hogy saját maga döntse el, meg akarja-e tartani a születendő gyerekét vagy sem. De a legfelső bíróságnak döntő szava van olyan ügyekben is, mint a halálos ítéletek és a bevándorlás.

Brett Kavanaugh

Brett Kavanaugh

Fotó: MTI/EPA pool/Saul Loeb

 

Donald Trump Kennedy bíró helyére Brett Kavanaugh-t jelölte. Az 53 éves Kavanaugh papíron rátermett a feladatra. Kifogástalan szakmai előélettel rendelkezik és konzekvens a döntéseiben. Támogatja a fegyvertartást, Obama természetvédelmi politikájával nem ért egyet, és egy 2009-es cikkben azt írta, hogy a regnáló elnököket védeni kéne a bűnügyi vizsgálatoktól és civil peres ügyektől, amíg hatalmon vannak.

A szavazás simán ment volna, ám két héttel ezelőtt Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor nyilvánosságra hozta, hogy névtelen levelet kapott egy nőtől, aki azt állítja, hogy Kavanaugh tinédzserként megpróbálta megerőszakolni egy buliban. A republikánusok megpróbálták rögtön hamisnak feltüntetni a levelet, azonban nem sokkal később a levél írója vállalta a nyilvánosságot.

Mint kiderült, a levél írója Christine Blasey Ford kutató pszichológus és egyetemi tanár volt. Állítása szerint, 1982-ben egy Washington külvárosában tartott kisebb összejövetelen Kavanaugh és a barátja, Mark Judge bezárták őt egy szobába és meg akarták erőszakolni. Állítása szerint a férfi az ágyhoz szorította, tapogatta, próbálta levetkőztetni és befogta a száját, hogy ne sikíthasson. Végül az mentette meg, hogy Mark Judge is az ágyra vetette magát, véletlenül legurultak, így volt ideje elszaladni és bezárkózni a fürdőszobába. A nő 15 éves, a férfi 17 volt.

A nő vállalta, hogy hajlandó a szenátus bizottsága előtt, eskü alatt vallomást tenni, azonban csak azzal a feltétellel, hogy az FBI folytasson le egy nyomozást az ügyben és csak utána válasszák meg a bírót. A szenátus igazságügyi bizottság vezetője, Chuck Grassley szerint nincs rá szükség, de meghallgatják a nőt.

Ez a meghallgatás zajlott le a mai nap folyamán. Blasey Ford könnyeivel küszködve idézte fel a 36 évvel ezelőtti történetet. Elmondta, hogy a történtek drasztikusan megváltoztatták az életét, és éveken keresztül nem is merte elmondani senkinek. Legmaradandóbb élményként nevezte meg, hogy a két férfi végig röhögött rajta és látszott, hogy jól érzik magukat. A bizottság kérdésére elmondta, „100 százalék” biztos benne, hogy Kavanaugh volt az elkövető. Az esetről megkérdezték Mark Judge-ot is, aki elmondta, hogy nem emlékszik a történtekre, így se megerősíteni, se cáfolni nem tudja az elmondottakat.

Brett Kavanaugh az egész meghallgatást botrányosnak tartotta, szerinte nem lett volna szabad szerét ejteni. Azt mondta, azóta, hogy júliusban jelölték, a baloldal folyamatosan próbálja lejáratni, de nem fog visszavonulni. Elmondta, hogy sose zaklatta Fordot, se mást. Bevallotta, hogy fiatalként megesett, hogy részeg volt, de sose volt annyira részeg, hogy elfelejtsen valamit. Az 1982-es naptárában nem talált feljegyzést arról, hogy a Blasey Ford által említett helyen és időben bulizott volna.

A meghallgatás után a bizottság demokrata tagjai felszólították az amerikai elnököt, hogy vonja vissza a jelölését. Donald Trump szerint Kavanaugh őszinte, érvei meggyőzőek voltak, és pontosan ezért a tulajdonságaiért jelölte őt. Kavanaugh az „egyik legjobb minőségű ember”, akivel valaha találkozott – tette hozzá az elnök.

false



A mai meghallgatás után a szenátus igazságügyi bizottsága szavazni fog, hogy támogatja-e a jelöltet vagy sem. A bizottság 21 tagból áll, ebből 10 demokrata és 11 republikánus. A döntésük még valószínűleg a mai napon megszületik. Ezek után a teljes szenátusnak döntenie kell, hogy támogatja-e a jelöltet vagy sem, ez valószínűleg a jövő hét közepén fog megtörténni. Itt a republikánusok 51-en vannak, míg a demokraták 49-en. Az idő itt nagyon fontos a republikánusoknak, mert semmi nem garantálja, hogy a pár hónapon belül esedékes félidős választások után is többségben lesznek a szenátusban.

Közben a négyszázezres taglétszámú, amerikai ügyvédekből és jogi hallgatókból álló, American Bar Association vezetője arra buzdította a bizottságot, hogy ne szavazzanak, amíg az FBI le nem folytatja a hivatalos vizsgálatot. A csoport korábban támogatta Brett Kavanaugh kinevezését.

(Forrás: BBC, New York Times, CNN)

Figyelmébe ajánljuk