Hamarosan minden akkumulátort házilag cserélhetővé kell tenni az EU-ban

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 17.

Külpol

Világszerte újratervezhetik az okostelefonokat az új uniós jogszabály miatt.

Csütörtökön hatályba lépett az Európai Unió új rendelete az akkumulátorokról, amely Európai Bizottság szerint segíteni fog abban, hogy a lehető legkevesebb nyersanyagra legyen szükség az akkumulátorok gyártásához, illetve minél nagyobb részüket begyűjtsék és újrahasznosítsák – írja a Telex.

A jogszabály részeként 2027-től „a fogyasztók képesek lesznek eltávolítani és cserélni a hordozható akkumulátorokat az elektronikai termékeikben az életciklusuk bármely pontján”. 

A rendelet szövege alapján a jövőben úgy kell beépíteni a QR-kódos „útlevéllel” követhetővé váló akkumulátorokat, hogy a fogyasztóknak csak bárhol beszerezhető – vagy ingyen adott különleges – szerszámokra legyen szükség a kiszedésükhöz. A Mashable korábbi cikke szerint a döntés hatására világszerte újratervezhetik az olyan okostelefonokat, amelyekből nem lehet egyszerűen kiszedni az akkumulátorokat, mert nem lesz értelme külön termékeket gyártani az uniós és más piacokra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk