Meghalt az orosz tábornok, aki korábban az Ukrajna elleni háborús műveletek főparancsnoka volt

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 17.

Külpol

Az orosz állami hírügynökség szerint „hosszan tartó betegség után”.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség közlése szerint 58 éves korában, „hosszan tartó betegség után” meghalt Gennagyij Zsidko orosz tábornok, aki tavaly még az Ukrajnát támadó orosz erők legfőbb katonai parancsnoka volt – írja a CNN értesüléseire hivatkozva a Telex háborúval foglakozó hírösszefoglalója.

Zsidko tavaly május és október között Oroszország keleti katonai körzetének parancsnokaként szolgált. A hírek szerint 2022 nyarán, a Liszicsanszk és Szeverodonyeck elleni offenzíva idején ő volt az ukrajnai hadszíntér átfogó parancsnoka. A Conflict Intelligence Team nevű oknyomozó csoport tavaly májusi jelentése szerint nem sokkal azután vette át az ukrajnai orosz erők vezetését, hogy Moszkva feladta a Kijiv elfoglalására tett kísérletét.

A tábornok haláról hivatalos közlemény nem jelent meg, és a TASZSZ által közzétett életrajza sem említi, hogy Ukrajnában parancsnokként szolgált. Ennek oka feltehetően az, hogy kinevezését hivatalosan soha nem erősítették meg. Zsidko vezetői pozícióba emelését azonban bizonyítani látszott, amikor 2022 júniusában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter mellett ült az Ukrajna elleni háborúban részt vevő erőknél tett miniszteri látogatás során. 

A washingtoni Institute for the Study of War kutatócsoport szerint Zsidkót októberben menesztették, miután Ukrajna gyorsan felszabadította területeit a harkivi ellentámadás során. Az orosz védelmi minisztérium Szergej Szurovikin tábornokot nevezte ki a háborús műveletek új főparancsnokává, aki a júniusi, rövid életű Wagner-lázadás óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk