Hat év börtönre ítélték Prataszevics barátnőjét

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 6.

Külpol

A fehérorosz újságíró orosz párja, Szofija Szapega az elsőfokú ítélet szerint bűnös „társadalmi gyűlöletkeltésben”.

Hat év börtönbüntetésre ítélték „társadalmi gyűlöletkeltés” vádjával pénteken Fehéroroszországban az orosz állampolgárságú Szofija Szapegát, akit barátjával, Raman Prataszevics ellenzéki újságíróval tavaly május 23-án vettek őrizetbe, miután pokolgépes fenyegetésre hivatkozva Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, amelyen utaztak – közölte a CNN amerikai hírtelevízió a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva.

 Az illetékes fehérorosz bíróság személyes adatok illegális gyűjtésében és terjesztésében is bűnösnek találta a jogászhallgatót. Ezért a bűncselekményért egy hónap szabadságvesztéssel és 167 ezer fehérorosz rubel (18 millió forint) pénzbírsággal sújtották.

Az ítélet nem jogerős, az ellen tíz napon belül fellebbezést lehet benyújtani.

Az Izvesztyija című orosz napilap ugyanakkor már tavaly arról számolt be, hogy Prataszevics barátnője úgy döntött, együttműködik a hatáságokkal, így legfeljebb hat év börtönre számíthat, míg ellenkező esetben ennek duplájával is sújthatták volna.

Prataszevics, aki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök éles bírálójának számít, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna egykori főszerkesztője. Őt és barátnőjét is 2021 júniusában házi őrizetbe helyezték.

Prataszevics időközben több alkalommal is megjelent a fehérorosz állami sajtóban, mondván, hogy közreműködött „a minszki tömeges zavargások szervezésében”. Családja és hívei szerint azonban a hatóságok kényszeríthették Prataszevicset erre a vallomástételre.

A TASZSZ felidézte, hogy a NEXTA egyike volt azoknak a közösségi médiacsatornáknak, amelyek segítségével a Lukasenka vitatott újraválasztása elleni tiltakozó akciókat szervezték.

A Ryanair-gép leszállásra kényszerítése és a pár őrizetbe vétele nemzetközi felháborodást váltott ki, az Európai Unió és több ország is szankciókkal sújtotta miatta a minszki vezetést.

 

Leadkép: tüntetők, akik tiltakoznak Raman Prataszevics ellenzéki újságíró és párja, Szofija Szapega őrizetbe vétele ellen az Európai Bizottság Lengyelországi Képviseletének épületénél Varsóban 2021. május 24-én. Fotó: MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.