Hazautazik Moszkvából az amerikai nagykövet

  • narancs.hu
  • 2021. április 20.

Külpol

Konzultálnia kell a washingtoni kollégáival.

Konzultációra Washingtonba utazik a közeli hetekben John Sullivan moszkvai nagykövet, ezt maga a diplomata mondta a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

"Úgy gondolom, hogy fontos közvetlenül beszélnem a Joe Biden kormányzatából való új washingtoni kollégáimmal az Egyesült Államok és az Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotáról" - mondta. "A közeli hetekben vissza fogok térni Moszkvába Biden és (Valgyimir) Putyin (orosz elnök) találkozója előtt" - tette hozzá.

Sullivant még Donald Trump elnök nevezte ki nagykövetnek Oroszországba. A TASZSZ szerint a diplomata még ezen a héten haza fog utazni.

Szergej Lavrov külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója azt javasolta Sullivannek, hogy térjen vissza Washingtonba konzultációra.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elnöki rendeletet írt alá arról, hogy kormányzata pénzügyi szankciókat vezet be Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát. Ez a válaszlépés az Oroszországból érkező kibertámadásokra, és arra, hogy az amerikai elnökválasztásokba is megpróbáltak beavatkozni orosz hekkerek.

 Az amerikai elnök által aláírt – és a kongresszusnak levél formájában megküldött – rendelet értelmében az Egyesült Államok olyan büntető intézkedéseket hozott, amelyek „stratégiai és gazdasági következményekkel” járnak – ha Oroszországra folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit. Washington ezen kívül kiutasít tíz olyan orosz állampolgárt, aki az orosz hírszerzésnek dolgozik amerikai területen, diplomáciai fedettség alatt – fogalmaz az elnöki rendelet.

Moszkva pénteken hasonlóképpen válaszolt az amerikai szankciókra.

 

Figyelmébe ajánljuk