Heller Ágnes sírjánál is járt az Orbánnal tárgyaló Macron

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Külpol

A Budapesten tartózkodó francia elnök Márki-Zay Péterrel és ellenzéki politikusokkal is találkozik.

A hazaszeretet, Európa megerősítése és az európai stratégiai autonómia kérdésében "egyet fogunk érteni Macron elnök úrral" - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Emmanuel Macron francia államfővel közösen tartott sajtónyilatkozatában hétfőn Budapesten. A francia elnök a kormányfő mellett a V4-es országok vezetőivel találkozik; tárgyalt továbbá Áder János köztársasági elnökkel, de ugyancsak szerepel a programjában a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Dobrev Klárával történő találkozó.

Orbán Viktor  kettejük megbeszélése után kifejtette, nincs stratégiai autonómia európai védelmi ipar, saját, nukleáris energiaképesség, valamint mezőgazdasági önellátási képesség nélkül. "Ezért mi támogatjuk a közös európai védelempolitikát, támogatjuk a nukleáris energiát és támogatjuk, hogy Európának erős agráriuma legyen" - fogalmazott Orbán Viktor. Jó esély van arra, hogy "sikeres tárgyalásokat folytassunk" - mondta a miniszterelnök, a délutáni megbeszélésekre utalva.

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az állami hírügynökség tudósítása szerint a miniszterelnök leszögezte, Magyarország tisztelettel viszonyul Macron elnökhöz, és miután Franciaország az enciklopédisták hazája, elfogadja azt a definíciót, amit legutóbb a francia elnök mondott kettejük viszonyáról: "politikai ellenfelek és egyúttal európai partnerek vagyunk".

Emmanuel Macron úgy nyilatkozott, közös európai gondolkodásra van szükség a külső határok jobb megvédéséért és a közös cselekvésért. A francia államfő azt is mondta:

Magyarország és Franciaország nem mindenben ért egyet, de Franciaország lojális partner és Európa-párti.

Franciaországnak fontos a hazaszeretet, és a többi országgal az egymás iránti tisztelet - tette hozzá Macron.

A politikus hivatalos programja előtt a Kozma utcai zsidó temetőben járt, ahol lerótta kegyeletét Heller Ágnes sírjánál.

 
Forrás: Mazsihisz Facebook  

"A francia elnök szűk körben, hivatalos külsőségek nélkül emlékezett meg a filozófusról, akivel 2019-ben találkozott Párizsban" - közölte Facebook-oldalán a Mazsihisz. A zsidó hitközség elnöke, Heisler András a rövid látogatás végén Heller Ágnes egyik művének francia fordítását adta ajándékba Macronnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk