Hét EU-s tagállam töri csak magát az orosz oligarchák vagyonának befagyasztásán

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 13.

Külpol

Eddig 17,4 milliárd eurónyi orosz vagyont fagyasztottak be az Európai Unióban az Ukrajna elleni  háború miatt.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja szerint 17,4 milliárd euró szép summa, de kifogásolta, hogy a lefoglalások 90 százalékát mindössze hét tagállam hajtotta végre. Az uniós tagállamok igazságügyi minisztereinek tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón a belga biztos elmondta, hogy minden tagállamnak végre kell hajtania a szankciós intézkedéseket, és ezekről jelentést kell tenniük az Európai Bizottságnak.

Reynders azt is elmondta, hogy 14 uniós tagállam az ukrán hatóságokkal, valamint az Eurojust támogatásával közös nyomozócsoportot hoztak létre, hogy elősegítsék az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos bűnügyi nyomozást.

Eur?pai Parlament

 
 
Didier Reynders Strasbourgban 2022. május 3-án.
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
 

 

„A tagállamok további 7 millió eurót biztosítanak a Nemzetközi Büntetőbíróság támogatására, valamint az Ukrajnának a bizonyítékok összegyűjtéséhez nyújtott törvényszéki támogatásra” – idézi őt az MTI tudósítója, Andits Eszter. Arra az újságírói kérdésre, miszerint az EU támogatja-e egy Kijev által szorgalmazott különleges bíróság létrehozását a háborús bűnökkel kapcsolatban, a biztos azt válaszolta, hogy legelőször a már létező jogi infrastruktúrát kellene alkalmazni. A kérdésében a tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak nincs egyelőre közös álláspontja.

Azzal kapcsolatban, hogy uniós nagykövetek december 19-ig adtak határidőt Magyarországnak, hogy végrehajtsa a vállalt korrupcióellenes reformokat annak érdekében, hogy elkerülje az uniós források felfüggesztését, Reynders elmondta, hogy észszerű döntés, mivel a bizottságnak meg kell vizsgálnia az Országgyűlés által elfogadott törvényeket és azok végrehajtását: „ami időbe telik.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk