Hetek kérdése lehet, hogy a finnek kérjék a felvételüket a NATO-ba

  • narancs.hu
  • 2022. április 13.

Külpol

Svédország miniszterelnöke ennél óvatosabban fogalmazott.

 

Finnország hamarosan dönt arról, hogy beadják-e kérvényüket a NATO-csatlakozásra – mondta Sanna Marin finn miniszterelnök Stockholmban.

Marin a svéd kollégájával találkozott, ahol úgy nyilatkozott: „Nem adok semmiféle időrendet arról, hogy mikor hozzuk meg a döntésünket, de szerintem elég gyorsak leszünk”. A finn kormányfő úgy látja, inkább hetek, mint hónapok kérdése a döntés – olvasható a hvg.hu-n.

Svédország miniszterelnöke, Magdalena Andersson nem fogalmazott ennyire határozottan, de a találkozón kijelentette, Svédország mérlegeli a lehetőségeit, azonban azt is hozzátette, szeptemberben választások lesznek az országban.

Az Ukrajna elleni háború kirobbanása óta több Oroszországgal szomszédos állam esetében is felmerült a NATO-csatlakozás kérdése, így a különutas, semlegességet hirdető politikájukra különösen büszke finnek is fontolóra vették a szövetséghez való csatlakozás lehetőségét. Ezzel kapcsolatban Moszkva már a háború első napjaiban megfenyegette a két északi országot. Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője akkor azt mondta, egy ilyen döntésnek „súlyos katonai és politikai következményei lennének”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője néhány napja szintén óva intette Svédországot és Finnországot a szövetséghez való csatlakozástól, aminek esetén orosz ellenlépéseket ígért.

Mindeközben olyan hírek is szárnyra kaptak, amelyek szerint az orosz csapatok már úton vannak a finn határ felé, de ezeket az információkat a Pentagon azóta cáfolta.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk