Macron nem nevezné népirtásnak az ukrajnai civilek elleni vérengzéseket

  • narancs.hu
  • 2022. április 13.

Külpol

A francia elnök szerint a "retorika eszkalációja" nem a békét szolgálja.

Nem volt hajlandó népirtásnak minősíteni az oroszok ukrajnai vérengzéseit Emmanuel Macron francia elnök a France 2-nek adott interjújában. Macront többek között arról kérdezték, hogy Joe Biden keddi iowai nyilatkozatához hasonlóan, használná-e a népirtás kifejezést az orosz hadsereg akcióira. Az elnök válaszában úgy fogalmazott, hogy óvatos lenne az ilyen kifejezésekkel, hiszen az oroszok és az ukránok testvérek- írja a CNN.

Továbbra is a béke újjáépítéséért dolgozom, és azért, hogy véget vethessek a háborúnak. Nem vagyok benne biztos, hogy retorika efféle eszkalációja is ezt a célt szolgálná. Biztosan állíthatjuk azonban, hogy a helyzet elfogadhatatlan. Olyan orosz háborús bűncselekményekről is beszélhetünk, melyekre korábban nem volt példa Európában - tette hozzá. 

A francia elnökválasztáson induló Macron hozzátette azt is, hogy Franciaország együttműködik Ukrajnával a háborús bűncselekmények kivizsgálásában és a felelősök kézre kerítésében.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy Macron vasárnap bejutott az elnökválasztás második fordulójába Marine Le Pennel. Öt korábbi jelölt már be is jelentette, hogy a szélsőjobboldal blokkolása érdekében támogatná a jelenlegi elnököt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Neked ajánljuk