Hivatalossá vált Joe Biden elnökjelöltsége

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. augusztus 19.

Külpol

Döntöttek a Demokrata Párt elnökjelöltállító konvencióján.

Joe Biden, az Obama-kormányzat alelnöke hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett kedden, a demokraták elnökjelöltállító - online megtartott - konvenciójának második napján.

Az elnökjelölés folyamatában két politikus Bernie Sanders vermonti szenátort ajánlotta, hárman pedig Joe Biden mellett érveltek. Majd valamennyi tagállamból és tengerentúli területről bejelentkeztek a demokraták - köztük választott képviselők, polgármesterek, vagy helyi politikusok - és jelezték, hogy náluk az előválasztásokon hány delegátust "szerzett" Biden és hányan döntöttek Sanders mellett, illetve az adott tagállam kit lát szívesen elnökjelöltként. Keleti parti idő szerint kedd este tíz óra körül már megvolt a szükséges számú delegátus ahhoz, hogy Joe Biden nyerje el a párt elnökjelöltségét.

A 77 éves Biden a Delaware államban lévő házából jelentkezett be a feleségével együtt. Az est záróbeszédét Jill Biden, az elnökjelölt felesége mondta el, elsősorban a családi életük egyes epizódjait elevenítve fel. A felvételt abban az iskolában rögzítették, ahol Jill Biden korábban tanított. Jill Biden azt hangoztatta, hogy a férje együttérző, hívő és a választóihoz mindig hűséges ember. "Időnként elképzelni sem tudtam, hogyan csinálja, hogyan halad előre. De azt mindig értettem, hogy miért cselekszik. Önökért" - fogalmazott.


"Szívem mélyéből köszönöm, ez (a jelölés) mindent jelent számomra és a családom számára" - köszönte meg a jelölést Joe Biden, aki csütörtökön, a konvenció zárónapján mondja el a jelöltséget elfogadó beszédét.

Figyelmébe ajánljuk