Hondurasban rendkívüli állapotot vezettek be, pedig még nincs is hivatalos eredménye a választásnak

  • narancs.hu
  • 2017. december 2.

Külpol

Zavargások törtek ki, csalást emlegetnek.

Az alkotmány részleges felfüggesztésével járó rendkívüli állapotot vezettek be pénteken éjjel Hondurasban, miután a múlt hét végi elnökválasztás utáni tiltakozások zavargásokba csaptak át.

A zavargásokban eddig legalább egy ember meghalt, húszan megsérültek. Az ellenzék attól tart, hogy a hivatalban lévő Juan Orlando Hernández elnök el akarja csalni a választást – aki egyébként úgy indult a múlt vasárnapi választásokon, hogy az alkotmány tiltja az újraválasztását. Az emiatt kitört zavargásokat, gyújtogatásokat a hadsereg és a rendőrség bevetésével próbálják megfékezni, a fellépésre szélesebb jogköröket is kaptak a hatóságok.

A problémák azzal kezdődtek, hogy a szavazás eredményét rendkívül lassan számolják össze. Míg korábban öt óra alatt megvolt az eredmény, most öt nappal később, pénteken is csak a szavazatok 95 százalékával végeztek.

Az ellenzék csalással vádolja a kormányt, hogy például aláírás nélküli szavazatokat is regisztráltak a választási rendszerben.

A számlálás aktuális állása szerint Hernández 42,92 százalékon áll, az ellenzéket vezető, egyébként műsorvezetőként dolgozó Salvador Nasralla pedig 41,42 százalékon.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.