III. Károly megtartotta első királyi beszédét

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. szeptember 9.

Külpol

Meleg szavakkal emlékezett meg elhunyt édesanyjáról.

Megérkezett péntek délután londoni rezidenciájára, a Buckingham-palotába III. Károly király, aki előző este elhunyt édesanyja, II. Erzsébet királynő halálának pillanatában lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Az uralkodót több tízezres tömeg fogadta a palotánál. Károly a királyi család skóciai nyári rezidenciájáról, Balmoral kastélyából utazott repülőgéppel a brit fővárosba.

A király - még walesi hercegként és trónörökösként - a királynő életének utolsó óráit Balmoralban töltötte, édesanyja betegágyánál.

Pénteken feleségével, Kamilla királynéval a Balmoral közelében lévő Aberdeen város repülőteréről a London északnyugati negyedében működő Northolt légitámaszpontra utazott, innen a hivatalos uralkodói járművel ment a Buckingham-palotához.

A palota előtt kiszállt a gépkocsiból és üdvözölte a tömeget, sokakkal kezet fogott és röviden szóba is elegyedett az összegyűltekkel.

A tömeg üdvrivalgással köszöntötte az uralkodót, és többször is felhangzott a brit nemzeti himnusz, immár az Isten óvja a királyt - God Save the King - verssorral.

Károly és Kamilla ezután végigsétált a Buckingham-palota kerítése mellett, megtekintve az ott felhalmozott virágtengert és a virágokra erősített, jókívánságokat tartalmazó üdvözlőlapokat.

Mindeközben - III. Károly tiszteletére első ízben - a palota árbócára felvonták a királyi ház lobogóját (Royal Standard), amelynek megjelenése minden esetben azt jelzi, hogy az uralkodó a rezidencián tartózkodik.

Péntek esti televíziós beszédében III. Károly meleg szavakkal emlékezett meg elhunyt édesanyjáról.

A király, aki uralkodóként első ízben szólt az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez, közölte: élete hátralévő éveiben ugyanolyan elkötelezettséggel szolgálja nemzeteit, ahogy ezt édesanyja tette.

Károly hivatalosan bejelentette azt is, hogy trónra lépésével elsőszülött fiára, Vilmos trónörökösre száll a walesi hercegi cím, amelyet eddig ő viselt.

Azt a hagyományt, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd angol király honosította meg a XIV. század elején.

Vilmos feleségét, Katalint ezentúl a walesi hercegnői cím illeti meg - tette hozzá tízperces televíziós beszédében a 73 esztendős brit uralkodó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk