Ismeretlen fegyveresek megöltek 3 békefenntartót a Közép-afrikai Köztársaságban

  • narancs.hu
  • 2020. december 26.

Külpol

A békefenntartók ellen elkövetett merényletek háborús bűncselekménynek számítanak.

Ismeretlen fegyveresek megölték az ENSZ három, burundi állampolgárságú békefenntartóját a Közép-afrikai Köztársaságban helyi idő szerint pénteken - derül ki a világszervezet bejelentéséből.

A Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő jegyezte közlemény hozzáteszi, hogy a támadásnak két sebesültje is van. António Guterres, a világszervezet főtitkára elítélte a támadást, és kiemelte, hogy a békefenntartók ellen elkövetett merényletek háborús bűncselekménynek számítanak.

A Közép-afrikai Köztársaságban vasárnap elnök- és parlamenti választásokat tartanak. Az országban állomásozó ENSZ-misszió szerint az elmúlt hetekben a lázadók tucatnyi támadást hajtottak végre választási kampányrendezvények ellen.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban  megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

December elején az afrikai ország legfelsőbb bírósága elutasította Bozizé jelöltségét az elnökválasztáson, a döntés pedig a feszültség kiújulásához vezetett.

Hétfőn Oroszország és Ruanda is katonákat vezényelt Banguiba azt követően, hogy három nappal ezelőtt fegyveres csoportok támadást indítottak, amit a helyi kormány államcsínykísérletnek minősített.

Guterres a múlt héten külön közleményben ítélte el az egyre jobban elharapózó erőszakot, dezinformációs kampányt, gyűlöletbeszédet és erőszakra való felbujtást. (MTI)

 

Figyelmébe ajánljuk