Itt az új Watergate-botrány?

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. május 21.

Külpol

Trump azonnali vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, valóban volt-e beépített FBI-ügynök a választási kampánycsapatában.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja ki, vajon a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a 2016-os elnökválasztások idején beépített-e ügynököt a kampánycsapatába.

„Itt és most kérem, és ezt holnap hivatalosan is előterjesztem, hogy az igazságügyi minisztérium vizsgálja ki, vajon a tárca vagy az FBI politikai megfontolásokból beépült-e, vagy megfigyelte-e a Trump-kampányt, és erre vonatkozó kérés vagy utasítás érkezett-e az Obama-kormányzat embereitől” – írta Twitter-bejegyzésében Donald Trump.

Az elnök azokra a sajtójelentésekre reagált, amelyek szerint az FBI egyik informátora beépült volna Trump kampánycsapatába és rendszeresen kapcsolatot tartott azokkal a tanácsadóikkal, akik a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság gyanúja szerint orosz tisztségviselőkkel álltak kapcsolatban.

Erről először a The New York Times című lap írt szombatra virradóra internetes kiadásában, és szombaton Trump Twitter-bejegyzésében azzal válaszolt, hogy ha ez igaz, akkor „nagy dolog” robban ki, a republikánusokhoz közeli sajtóban és a Fox televízióban pedig „új Watergate-botrányt” emlegetnek.

A Watergate-botrány 1972 nyarán robbant ki, amikor kiderült, a washingtoni Watergate-épületben feltörték a Demokrata Párt választási kampányirodáját, hogy lehallgatóberendezést helyezzenek el Richard Nixon akkori amerikai elnök tudtával. A történtek Nixon lemondásához vezettek.


Az igazságügyi minisztérium egyik szóvivője vasárnap este bejelentette: a tárca felkérte az illetékes belső ellenőrzési részleget, hogy a már folyamatban lévő vizsgálatot terjessze ki arra is, vajon voltak-e politikai okai az FBI tevékenységének. A minisztériumban ugyanis jelenleg már folyik a vizsgálat, amely arra kíván fényt deríteni, hogyan kaphatott az FBI engedélyt Donald Trump egyik munkatársa, Carter Page lehallgatására és megfigyelésére. 
A Trump-kampányba állítólag beépített FBI-ügynökről a törvényhozók is szerettek volna információkat kapni, de az igazságügyi tárca megtagadta a kérés tejesítését arra hivatkozva, hogy ez nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. Az FBI által összeállított – és mint kiderült: pontatlan és bizonyos részleteiben megalapozatlan – dosszié volt az, amely a Mueller vezette bizottság vizsgálatának alapjául szolgált.

Közben Rudy Giuliani, az amerikai elnök jogászcsapatának tagja a The New York Times című napilapnak és a CNN hírtelevíziónak is azt nyilatkozta, hogy Mueller irodája körülbelül két héttel ezelőtt megerősítette neki: amennyiben Donald Trump elnök hajlandó a vizsgálóbizottság kérdéseire válaszolni, akkor szeptember 1-jéig lezárják a vizsgálatnak azt a részét, amely arra vonatkozik, hogy Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást a vélelmezett orosz beavatkozás kiderítésében.

Ezt nem láttad jönni: vizsgálat indul Trump ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt

Vajon mi lesz a vége? Igazából nincs már olyan nap, amikor ne jönne egy újabb botrány Donald Trumppal kapcsolatban, most éppen arról ír a The Washington Post, hogy az amerikai elnök ellen is vizsgálatot indít az igazságszolgáltatás esetleges akadályozása miatt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges tanácsadó, Robert Mueller.

A The New York Times ezzel kapcsolatban kiemelte: az igazságszolgáltatás esetleges akadályozására vonatkozó vizsgálat lezárása nem jelenti egyúttal a Mueller-bizottság vizsgálatának befejezését is.
A CNN-nek adott interjújában Giuliani leszögezte azt is: Donald Trump mindaddig biztosan nem ül le a vizsgálóbizottság tagjaival, amíg nem kapja meg a választási kampánycsapatába állítólag beépített FBI-ügynökkel kapcsolatos valamennyi bizalmas információt.

A Mueller vezette bizottság elhúzódó vizsgálata befolyásolhatja az ősszel sorra kerülő úgynevezett félidős választásokat, amikor teljes egészében újraválasztják a 435 tagú képviselőházat és a száztagú szenátus majdnem harmadát (a voksolás a száztagú szenátus 35 tagját érinti).

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.