Izrael 39 foglyot engedett el, a Hamász 17 túszt

  • narancs.hu
  • 2023. november 26.

Külpol

Egy magyar-izraeli kettős állampolgár is kiszabadult.

39 palesztin foglyot, hat nőt és 33 gyereket engedett ki Izrael két börtönből a Hamásszal kötött egyezmény értelmében – írta vasárnap reggel a Guardian

A hírek szerint a ciszjordániai Beitunia városán is áthajtott egy busz, amely a szabadon engedett foglyok egy részét vitte. Az utcán tömeg ünnepelt, néhányan a Hamász zöld zászlóit lengették. 

A Hamász a megállapodás alapján 17 túszt, 13 izraeli és 4 külföldi állampolgárt adott át a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának még szombat este. 

A Telex is ismerteti annak a magyar-izraeli kettős állampolgár nőnek a történetét, aki most édesanyjával együtt kiszabadult. A Hetek pedig korábban interjút készített az érintett család egyik tagjával.

A 18 éves Noga Weissről van szó, aki a Beeri nevű kibucban lakott. A Hamász terroristái október 7-én először édesanyját fogták el, a lány közben az ágy alatt rejtőzött. Közben üzent WhatsAppon a család többi tagjának. Azt is megírta, hogy a támadók felgyújtották a házukat. Mivel egyre nehezebben kapott levegőt, idősebb nővére azt tanácsolta neki, menjen ki az ablakon, és bújjon el a közelben. A lány ki is ment a házból, megpróbált elrejtőzni, de utoljára azt írta a nővérének, hogy egy terroristát lát közeledni a búvóhelyéhez. Ezután senki sem tudott róla semmit, mostanáig. 

A család több tagja is odaveszett a támadásban. A lány édesapja, Ilan aznap reggel elment a házból, csatlakozott a kibuc mentőcsapatához, azóta nincs hír róla. Ilan bátyja és sógora meghalt, amikor a terroristák gránátot dobtak a házukra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk