Izrael fontolgatja a hadsereg libanoni bevonulását

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 29.

Külpol

Közelednek a libanoni határhoz.

A sorozatos légicsapások után szárazföldi erejével is bevonulhat Libanonba az izraeli hadsereg (IDF) – írja a CNN amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva. Washingtonban ugyanakkor úgy vélik, az izraeli kormány még nem döntött arról, hogy a libanoni határhoz közeledő IDF valóban átlépje az országhatárt.

Mint a Telex összefoglalójában írja, Izrael Libanon déli részén 1985 és 2000 között állomásozott, majd a közel-keleti rendezés keretében vonult ki onnan. Az Izraelt rakétákkal fenyegető Hezbollah azonban hátországaként használta a térséget, ahonnan rendszeresen támadásokat indított csaknem másfél évtized viszonylagos nyugalom után. A támadások újabb hulláma azután kezdődött, hogy tavaly október 7-én a Hamász a Gázai övezetből véres támadást indított izraeli települések ellen több mint ezer embert megölve, ami után Izrael bevetette hadseregét a Gázai övezetben.

Az iráni befolyás alatt álló Hezbollah némi kivárás után tette intenzívebbé támadásait, kiterjesztve ezzel az izraeli-palesztin konfliktust, amely azzal lépett újabb szintre, hogy az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre Libanonban, likvidálva végül a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk