Izrael nem kegyelmez a Kan al-Ahmarban élő beduinoknak: leromboltatja a házaikat és kilakoltatja az ott élőket

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 23.

Külpol

A palesztinok a nemzetközi jogra hivatkozva az erőszakos áttelepítésről szóló döntést háborús bűncselekménynek minősítik.

Október elsejéig ki kell költözniük házaikból a Kan al-Ahmarban élő beduinoknak, mert a vasárnap kézhez kapott végzés szerint le kell rombolni azokat – jelentette a Jediót Ahornót című újság honlapja, a ynet.

A száznyolcvan lakosú, Jeruzsálemhez közeli Kan al-Ahmarban bárányok és kecskék tartásából, engedély nélküli bádog- és deszkaépítményekben élnek a beduinok.

Az izraeli hadsereg számára az 1967-ben elfoglalt területek civil kormányzati ügyekért felelős koordinátora adta ki az engedély nélkül felhúzott építmények lerombolásáról szóló határozatot, amelyek eltüntetéséhez segítséget is ajánlott azoknak, akik kérik.

A beduinoknak átadott iratban az áll, hogy ha maguk nem teszik meg, akkor a hatóságok fogják végrehajtani a bírósági határozattal összhangban az épületek lebontásáról született döntést.

A végzést azután adták ki, hogy az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság ítéletet hozott: a beduinok a szükséges engedélyek nélkül építkeztek. A testület elutasította a falu lerombolása elleni petíciókat, és ezzel megnyitotta az utat, hogy áttelepítsék őket a Kan al-Ahmartól tizenkét kilométerre, az Abu Disz arab településnél lévő szeméttelep mellé. Döntésével a bíróság többéves jogi csatározásra tett pontot.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló a múlt héten a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) benyújtott vádiratában izraeli háborús bűnnek nevezte a beduinok lakta falu lerombolását és áttelepítését – írja az MTI. Az erőszakos áttelepítés a nemzetközi jogban háborús bűncselekménynek minősül, s az Európai Unió kemény hangú döntésben ítélte el Izraelt a beduinok új helyre költöztetésének határozata miatt.

A Dzsahalin nevű beduin törzs az ötvenes években vándorolt Arad város környékéről a Jeruzsálemből a Holt-tenger felé vezető út mellé, amikor ez a terület még Jordániához tartozott.