Izrael tűzszünetet tart Gázában, míg Blinken Netanjahuékkal tárgyal

  • narancs.hu
  • 2024. január 9.

Külpol

Hogy lehetővé tegye a humanitárius szállítmányok bejutását.

Izrael taktikai tűzszünetet rendelt el a Gázai övezet középső részén, hogy lehetővé tegye a humanitárius szállítmányok bejutását

írjaBBC. Az izraeli hadsereg bejelentése szerint a tűzszünet helyi idő szerint 10 órától 14 óráig tart.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium ez előtt azt közölte, az elmúlt 24 órában 57 palesztin halt meg a harcokban, a nemzetközi segélyszervezetek pedig kivonultak az al-Aksza kórházból a területet érő izraeli támadások miatt. Izrael szerint az elmúlt egy napban csapatai negyven terroristát likvidáltak. Palesztin források szerint háború a október 7-i kezdete óta 23084-en haltak meg és 58926-an sebesültek meg a Gázai övezetben.

Az al-Akszában dolgozó brit sebész, Nick Maynard a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy a kórházban kialakult helyzet "minden kétséget kizáróan a legrosszabb", amit a pályafutása során látott. Elmondása szerint a kivonulás előtt sorra végezték az amputációkat és látták el az égési sérüléseket, a legtöbb esetben fájdalomcsillapítás nélkül. "Azt hiszem, joggal mondhatom, hogy még soha nem láttam ilyet. És soha életemben nem számítottam arra, hogy ilyen szörnyűségeket fogok látni" – mondta Maynard, aki Egyiptom felé hagyta el Gázát.

Mindeközben ismét Izraelbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy az ország vezetőivel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyaljon. Blinkent elsőként Jichák Hercog elnök fogadta, aki a BBC beszámolója szerint köszönetet mondott az Egyesült Államok támogatásáért. Hercog elmondta továbbá, hogy hétfőn tárgyalt Kamala Harris amerikai alelnökkel, és megismételte aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy Dél-Afrika népirtással vádolja Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon. "Nincs iszonyatosabb és képtelenebb ennél az állításnál" – jelentette ki.

Blinken a Hercoggal közös sajtótájékoztatón azt mondta, azért érkezett, hogy megossza azokat a gondolatokat, amelyeket közel-keleti látogatása első felében hallott a térség – köztük Törökország, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Szaúd-Arábia – vezetőivel folytatott megbeszéléseken. A külügyminiszter hozzátette, reméli, le tud ülni beszélgetni a Gázában fogva tartott izraeli túszok családjaival is. "Sok megbeszélnivaló van, különösen a további teendőkről. Úgyhogy várom ezeket a beszélgetéseket" – mondta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk