Franciaország eddigi legfiatalabb miniszterelnökét nevezte ki Macron

Külpol

Gabriel Attal korábbi oktatási miniszter 34 éves, 2018 óta tagja Macron kormányainak.

Gabriel Attal oktatási minisztert nevezte ki az új francia miniszterelnöknek Emmanuel Macron államfő

– jelentették elnöki forrásokra hivatkozva kedden a francia hírtelevíziók. A 34 éves tárcavezető, aki a felmérések szerint a legnépszerűbb francia politikus, az 1958-ban kezdődött V. köztársaság legfiatalabb kormányfője. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt.

Gabriel Attal a jelenlegi államfő 2017 májusában kezdődött hivatali ideje alatt a negyedik miniszterelnök.

 
Fotó: MTI/AP/Francois Mori

"Kedves Gabriel Attal, tudom, hogy számíthatok az energiájára és elkötelezettségére az általam bejelentett újjászervezési és megújítási projekt megvalósításában. A 2017-es szellemének megfelelően: felülmúlni és merni. A nemzet és a francia nép szolgálatában" – írta Emmanuel Macron az X-en.

Franciaországban a köztársasági elnök határozza meg az ötéves ciklusra vonatkozó általános irányvonalakat, a miniszterelnök a program végrehajtásáért felelős és ő irányítja napi szinten a kormányt.

Bár formailag az előző miniszterelnök, Élisabeth Borne húsz hónapnyi kormányzás után hétfőn lemondott, az elnöki hivatal hetek óta jelezte, hogy a heves parlamenti vitát kiváltó bevándorlási törvény elfogadását követően és a júniusi európai parlamenti (EP) választások előtt az államfő a kormányzat átszervezésével kíván új lendületet adni második mandátumának, amelynek végén, 2027-ben, Emmanuel Macron az alkotmány szerint nem jelöltetheti magát elnöknek harmadik alkalommal.

A Reneszánsz nevű kormánypártnak és centrista szövetségeseinek nincs abszolút többsége a nemzetgyűlésben, a háromosztatú képviselőházban egyre nagyobb nehézségekbe ütközik a törvénytervezetek elfogadása, a felmérések eközben pedig a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés győzelmét jelzik az EP-választásokon. A köztársasági elnöknek ezért is szüksége van a kormányzati politika határozottabb képviseletére.

A baloldali Gabriel Attal 2018 óta tagja Emmanuel Macron kormányainak, volt oktatási államtitkár, kormányszóvivő és költségvetési miniszter, mielőtt 2023 júliusa óta oktatási miniszterként és a homoszexualitását nyíltan vállalva a legnépszerűbb francia politikussá vált.

A kinevezett miniszterelnöknek kedd délután – hagyományosan ünnepélyes keretek között – adja át a hivatalát elődje a Matignon-palotában. Az elnöki hivatal közleménye szerint ezt követően Gabriel Attal feladata lesz az új kormány megalakítása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?