Blinken a gázai háború továbbterjedésétől tart a Közel-Keleten

  • narancs.hu
  • 2024. január 8.

Külpol

Az Egyesült Államok szerint muszáj lehetővé tenni a palesztinok számára, hogy Gázában maradhassanak.

Antony Blinken a gázai háború továbbterjedésének veszélyéről beszélt a Közel-Keleten, miközben felszólította az izraeli hatóságokat, tegyenek többet a gázai civilek megóvása érdekébenírja a The Guardian.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap kezdte meg öt napos közel-keleti körútját, amely deklarált célja a háborús feszültség mérséklése és a harcok továbbterjedésének megelőzése.

Miután feltehetően az izraeli biztonsági erők múlt héten Libanonban egy dróntámadással likvidálták a Hamász egyik kulcsfiguráját, Száleh Arúrit – amit egyébként az Egyesült Államok cáfolt, tovább emelkedett a kockázata egy komolyabb libanoni háborúnak, amivel Gáza után az északi front is megnyílna. Mindeközben a Közel-Kelet más államaiban is nő a feszültség Jementől Iránig.

"Túlságosan sok ártatlan palesztin férfi, nő és gyerek vesztette már életét ebben a háborúban" – jelentette ki Blinken Katarban. Muszáj lehetővé tenni a palesztinok számára, hogy Gázában maradhassanak – közölte az amerikai külügyminiszter a BBC tudósítása szerint. Blinken elítélte az izraeli kormány egyes tagjai által korábban elővezetett "kényszermentes" kivándorlás koncepcióját, mely keretében az izraeli kormány olyan országokkal kezdett tárgyalásokba a gázai palesztinok befogadásáról, mint pl. a Kongói Köztársaság.

A palesztin civileket senki sem kényszerítheti arra, hogy elhagyják Gázát"

– jelentette ki az amerikai politikus többek között olyan izraeli miniszterek kijelentéseire reagálva, mint Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter, aki távozásra szólította fel a palesztinokat az övezetből, hozzátéve, hogy majd az izraeliek felvirágoztatják a gázai sivatagot.

Ez egy mély feszültség pillanata a régióban. Ez egy olyan konfliktus, amely könnyen áttéteket képezhet, még több bizonytalanságot és szenvedést okozva"

– hangsúlyozta Blinken Dohában, mielőtt az Emirátusokba indult tovább.

Az amerikai külügyminiszter azt mondta, elmondja az izraeli tisztviselőknek, hogy feltétlenül többet kell tenniük annak érdekében, hogy kevesebb legyen a gázai polgári áldozat, és lehetővé kell tenniük a palesztinok hazatérését, és nem szabad arra kényszeríteni őket, hogy elhagyják Gázát.

Blinken hétfőn az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában tárgyal, majd kedden az izraeli vezetőkkel fog. A héten Ciszjordániába és Egyiptomba is ellátogat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.