Január végén eldőlhet, marad-e a Fidesz a Néppártban

  • narancs.hu
  • 2019. november 21.

Külpol

Tusk nem mindenben ért egyet Orbánnal, Weber pedig egyértelmű jelzéseket vár a Fidesztől.

Szerdán számoltunk be arról, hogy a Fidesz Néppárti tagságáról nem a mostani, hanem minden valószínűség szerint a januári vagy a februári kongresszuson döntenek. Csütörtökön reggel ez biztossá is vált, Donald Tusk, az Európai Néppárt frissen megválasztott elnöke ugyanis megerősítette ezt a Népszavának egy zágrábi sajtóértekezleten.

"A bölcsek azt ígérték, hogy a jelentésüket december vége előtt eljuttatják hozzám. Ezután intenzív konzultációkat kezdek, és az ügyről január végén dönthetünk" - mondta el a sajtó érdeklődésére Tusk és hozzátette, ugyan nem ért egyet Orbán Viktor néhány politikai döntésével, de jó barátságot ápol a magyar miniszterelnökkel.

false

 

Mindehhez Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője hozzátette, hogy a Néppárt egyértelmű jelzéseket vár Budapesttől. "Ahogy a dolgok jelenleg állnak, nincs módunk változtatni a politikánkon, ezért is várjuk a Fidesztől, hogy kinyilvánítsa: kész együtt dolgozni velünk. Ha Orbán Viktor részt akar venni a következő kongresszusunkon, ha azt szeretné, hogy ismét tiszteletet vívjon ki Európában, akkor megfelelő jelzéseket kell küldenie. Ilyen jelzéseket még nem kaptunk".

Figyelmébe ajánljuk