Félreérthetetlen üzenetet küldött Orbánnak az Európai Néppárt elnökjelöltje

  • narancs.hu
  • 2019. november 20.

Külpol

Donald Tusk nem szeretné, ha a biztonság és a rend jelszavait populisták sajátítanák ki.

“Semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal. Hogy a határok és országok védelme nem összeegyeztethető a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jogállamisággal. Ez a lényege az Európai Néppárton belüli belső vitánknak" - a Népszava tudósítása szerint ezt mondta Donald Tusk, az Európai Néppárt elnökjelöltje az EPP zágrábi kongresszusán.

Tusk az egyetlen induló a pozícióért, tehát gyakorlatilag biztosan meg is választják a zágrábi tanácskozáson, amelyen a Fidesz a Néppárton belüli felfüggesztése miatt nem vesz részt (a KDNP viszont igen).

A Fidesz tagságáról a mostani kongresszuson nem döntenek, a Népszava szerint januárban vagy februárban kerülhet pont az ügy végére.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.