Járványügyi szempontból biztonságos iskolai körülményeket követelnek a görög pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2020. október 1.

Külpol

Maximum csak 15 gyerek legyen jelen egy osztályteremben – többek között ezt kérik.

Könnygázt vetett be a görög rendőrség tüntető tanárok, egyetemisták és iskolások ellen csütörtökön a parlament épülete előtt Athénban  - írja az MTI az ERT1 görög televízióra hivatkozva.

A tévécsatorna élő adásban közvetítette a tüntetők menetelését az ismeretlen katona emlékművéhez, majd a tömegoszlatást könnygázzal. A híradás szerint a menetoszlopból kivált fiatalok egy csoportja benzines palackokkal hajigálta a rendőröket, akik erre válaszul könnygázt vetettek be, majd a tüntetők pedig sietve távoztak a térről.

A tüntetők elsősorban azt követelték a hatóságoktól, hogy teremtsék meg az oktatási intézmények biztonságos működésének feltételeit a koronavírus-járvány idején, és fordítsanak pótlólagos forrásokat az oktatásra. A tanárok a többi között az oktatási intézmények tehermentesítését követelik, hogy az osztályokban legfeljebb 15 tanuló legyen jelen, kérik, hogy a megüresedett helyekre új oktatókat vegyenek fel, az iskolahelyiségek takarítására pedig elegendő alkalmazott biztosítsanak.

Csütörtökön két pedagógusszövetség háromórás sztrájkot hirdetett, hogy a tanárok részt vehessenek az athéni tüntetésen. Hasonló tiltakozások zajlanak az ország további városaiban is.

Figyelmébe ajánljuk