Miniszterelnök-helyettes lesz Jaroslaw Kaczynski

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Külpol

2015 óta a háttérből vezette az országot, most előbbre lép.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke a nemzetvédelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyelő kormányfőhelyettesként tagja lesz a lengyel kormánynak, amelynek új struktúráját és összetételét szerdán Mateusz Morawiecki kormányfő ismertette.

Az átalakított kormány fő feladata az lesz, hogy rugalmasan reagáljon a koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívásokra - hangsúlyozta Morawiecki. Emellett prioritásnak nevezte "a lengyel és az európai értékek védelmét".

Korábbi bejelentések szerint a kormány több reformját folytatja majd, köztük az igazságügyit. A PiS választási programjában szereplő bírósági reformot legutóbb az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentésében érte bírálat.

Szombaton a PiS és a két kisebb kormánypárt, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés aláírta a 2015 óta kormányzó koalíciót megerősítő szerződést, ez alapján az eddigi 20-ról 14-re csökken a minisztériumok száma.

Az eddig két-két minisztériumot irányító Egyetértésnek és Szolidáris Lengyelországnak a tárcák összevonása nyomán csak egy-egy miniszteri poszt jut.

A 71 éves Kaczynski a négy kormányfőhelyettes egyike lesz, a PiS vezető politikusainak korábbi közlése szerint a nemzetvédelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyeli majd. Az említett minisztériumok eddigi vezetői - Mariusz Blaszczak, Mariusz Kaminski, illetve Zbigniew Ziobro - továbbra is maradnak posztjaikon.

A PiS elnöke 2006-2007-ben miniszterelnök volt, de pártjának 2015-ös újbóli hatalomra kerülése óta nem töltött be semmilyen kormánytisztséget, egyszerű parlamenti képviselőként dolgozott, és lényegében a háttérből vezette az országot és irányította a hozzá lojális miniszterelnököket.

Figyelmébe ajánljuk