Jean-Claude Juncker az ENSZ migrációs csomagját elutasító országokról: nem szabad "bornírt nacionalizmusukat és stupid populizmusukat" követni

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. november 12.

Külpol

Bulgária is kilépett a tárgyalásból. Juncker szerint az egyezményt elutasító országok nem is ismerik a megállapodás tartalmát.

A bolgár kormány nem támogatja a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához – jelentette be Cvetan Cvetanov, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt frakcióvezetője hétfőn.

Magyarország már kilépett az egyezményből az elfogadási folyamat közben, ahogy az USA, Ausztrália és Ausztria is.

Az egyezményt a tervek szerint decemberben fogadják majd el.

Többek a bolgár kilépésre reagálva Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító európai uniós tagállamok valójában nem is ismerik a tervezett megállapodás tartalmát.

A Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, a csomag elfogadási folyamatából kilépő tagállamok nem tették volna meg ezt a lépést, ha döntéshozóik "elolvasták volna" a tervezett megállapodás szövegét.

Ezzel összefüggésben hangoztatta, hogy "a populistáknak nincs programjuk, csak egy hosszú listájuk vádaskodásokkal". Juncker mint mondta, a populisták csak megnevezik a problémákat, aki viszont meg is akarja oldani a gondokat, annak nem szabad "bornírt nacionalizmusukat és stupid populizmusukat" követni.

Jean-Claude Juncker kiemelte, "ha a klasszikus pártok elkezdik ugyanazt szajkózni, mint a populisták és nacionalisták, akkor az emberek a populistákra szavaznak, azokra, akik elutasítanak mindent, ami nem olyan, mint ők maguk és nem kedvelnek senkit, aki máshonnan származik".

Figyelmébe ajánljuk