Ukrajna csatlakozása mellett kötelezte el magát a NATO, Orbán is aláírta

  • narancs.hu
  • 2024. július 11.

Külpol

A NATO-csúcs záródokumentuma Oroszországot tartja a legfőbb biztonsági fenyegetésnek, Ukrajna leendő csatlakozását pedig visszafordíthatatlannak nevezi. 

A washingtoni NATO-csúcs zárásaként a szövetség tagjai egy olyan dokumentumot fogadtak el, amelyben elkötelezték magukat Ukrajna jövőbeli tagsága mellett – írja a BBC

Bár konkrét határidőkről nem született megállapodás, a záródokumentumban a NATO 32 tagja az Ukrajna háborús erőfeszítései melletti megingathatatlan támogatását fejezte ki.

Emellett további lépéseket tesznek az ukrán haderő integrációjáért, hogy ezzel is előkészítsék a későbbi csatlakozást, és egy Ukrajnának szánt jövő évi 40 milliárd eurós segítségről is döntöttek, amelynek keretében F-16-os vadászrepülőket és légvédelmi támogatást juttatnának az országnak. 

A dokumentum megállapította, hogy Ukrajna konkrét előrelépést tett a csatlakozáshoz szükséges demokratikus, gazdasági és biztonsági reformok terén az elmúlt hónapokban, de formális tagságot csak akkor kaphatna, ha teljesülnek a feltételek. A dokumentum azonban úgy fogalmaz, hogy folytatják Ukrajna támogatását "ezen a visszafordíthatatlan úton a teljes euroatlanti integrációhoz, beleértve a NATO-tagságot". 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, "Ukrajna támogatása nem jótékonykodás – ez a saját biztonsági érdekünk". 

A BBC azt írja, a zárónyilatkozatot, amelyben azt is kimondták, hogy még mindig Oroszország a legjelentősebb és közvetlen fenyegetés a biztonságra, minden tag elfogadta, vagyis az Ukrajna NATO-tagságát elvileg ellenző Orbán Viktor is, annak ellenére, hogy nincs egy hete, hogy váratlanul Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz utazott Moszkvába tárgyalni

A NATO-csúcs záródokumentuma Kínát is elítélte, amelyet azzal vádolt, hogy "döntő előmozdítója Oroszország Ukrajna elleni háborújának. Orbán a hét elején egyébként Pekingben is járt

(Borítóképünkön: Orbán Viktor és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a szövetség rendkívüli csúcstalálkozóján 2022. február 25-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk