Johnson után már a harmadik brit konzervatív képviselő mond le

  • narancs.hu
  • 2023. június 10.

Külpol

Valószínűbb, hogy időközi választások lesznek az érintett körzetekben, ami Rishi Sunak miniszterelnök jelenlegi megítélését is jelzi majd.

Boris Johnson volt miniszterelnök után másik két brit konzervatív parlamenti képviselő is lemondott – írja a Guardianra hivatkozva a Telex. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban az ő körzeteikben előrehozott választásokat fognak tartani, ami komoly kihívás lehet a kormányzó Konzervatív Pártnak.

Boris Johnson pénteken azután jelentette be azonnali lemondását a parlamenti képviselői helyéről, hogy megkapta a partygate-jelentést, amely a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott partyk ügyét dolgozta el. A partygate-jelentés szerint Johnson miniszterelnöksége alatt félrevezette a brit parlamentet, Johnson védekezése szerint viszont ő csak azt mondta el ott, amit a tanácsadóitól hallott.

Kicsivel Johnson pénteki lemondása után Nadine Dorries egykori kulturális miniszter is bejelentette, hogy megválik képviselői helyétől, majd szombaton Nigel Adams követte őket.

Mindketten Johnson szoros szövetségesei voltak.

A lemondásokat követően az ellenzéki pártok előrehozott választások kiírását kérték. A közvélemény-kutatások szerint ha most tartanának választásokat, akkor az ellenzéki Munkáspárt akár 10-15 százalékkal verhetné a kormányzó Konzervatívokat, a választási rendszer aránytalansága miatt viszont még ezzel sem lenne biztos, hogy többséget szereznének a parlamentben.

Valószínűbb, hogy nem írnak ki előrehozott választást, hanem a lemondók körzeteiben lesz csak szavazás. Dorries és Adams erősen jobboldali, vidéki körzetek képviselői voltak, Johnson viszont London egyik külvárosából került a parlamentbe, amit könnyen megszerezhetnek a most erősebb ellenzékiek. Ezek az időközi választások lesznek az elsők azóta, hogy tavaly Rishi Sunak lett a brit miniszterelnök, az eredményük tehát az ő megítélésére is hatással lesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk