Jövő hétfőn lesz az új magyar biztosjelölt meghallgatása

  • narancs.hu
  • 2019. október 25.

Külpol

Von der Leyen hétfőn találkozik a Trócsányi helyére beugró Várhelyi Olivérrel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke hétfőn találkozik Várhelyi Olivér magyar és Thierry Breton francia biztosjelölttel - közölte a brüsszeli testület szóvivője.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be pénteken, hogy három nap múlva sor kerül a két "formális interjúra", Ursula von der Leyen pedig továbbra is kapcsolatban lesz a román kormánnyal, amelyet arra kért, hogy mielőbb nevezze meg a jelöltjét.

Thierry Bretont csütörtökön jelentették be hivatalosan, miután a megválasztott elnök az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban leszavazott Sylvie Goulard helyett új jelöltet kért Franciaországtól, ahogyan az EP által összeférhetetlenségre hivatkozva elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett korábban Magyarországtól és Romániától is.

Az új összetételű Európai Bizottság az eredeti tervek szerint november elején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani, a jelenlegi céldátum december elseje.
A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a bizottság többi tagja marad a posztján ügyvivő minőségben.

Ilyenre korábban már háromszor is volt példa, legutóbb a másodszor is José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság esetében, amely a tervezettnél három hónappal később állt csak fel, ez viszont lassíthatja az uniós munkát, mert ügyvivői minőségben a testület illetékessége korlátozott.

(MTI)

Trócsányi összeférhetetlenség miatt egyelőre úgy néz ki, nem lehet uniós biztos

A jogi szakbizottság nem támogatja, hogy kedden meghallgassák a magyar biztosjelöltet. Nem támogatja az Európai Parlament jogi szakbizottsága, hogy megtartsák Trócsányi László meghallgatását - írja az Eurológus. A magyar biztosjelöltet az eredeti tervek szerint kedd délután hallgatta volna meg az EP külügyi szakbizottsága, miután Ursula von der Leyen a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót ajánlotta fel neki.

Neked ajánljuk