Gulyás Gergely: A kormány kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat, ha nincs megegyezés az Európai Bizottsággal

  • narancs.hu
  • 2023. január 12.

Belpol

Ha pedig mégsem rendeződik az ösztöndíjak kérdése, Magyarország az EU bíróságához fordul - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Navracsics Tibor egyeztetni fog az Európai Bizottsággal (EB) az Erasmus-ösztöndíjakról, de ha nem születik megállapodás, a kormány kifizeti az ösztöndíjak költségét – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Mivel az idei évre vonatkozó ösztöndíjakat már aláírták, a döntés a jövő éviekre vonatkozik, tette hozzá. Egyúttal azt is mondta, nehezen tudják elképzelni, hogy ne születne megállapodás az EB-vel. 

Ha ez egyeztetések mégsem vezetnek eredményre, Magyarország az Európai Unió bíróságán pert indít a Bizottság döntése ellen

– emelte ki a miniszter. Gulyás szerint egyébként elfogadhatatlan és tűrhetetlen, amit az EB csinál Erasmus-ügyben. Hosszan lehetne sorolni azokat a nyugat-európai egyetemeket, amelyeknek fenntartó testületeiben, kuratóriumaiban politikusok ülnek, mondta. Arról is beszélt, hogy az összeférhetelenségi szabályokat úgy módosították, ahogy Brüsszel kérte, sőt Magyarország szigorúbb szabályok bevezetésére is hajlandó lett volna.

Adatokat sorolva a magyar felsőoktatásról elmondta: egy év alatt 18 százalékkal emelkedett a tudományos publikációk száma az alapítványi fenntartásba került egyetemeken, a nemzetközileg indexált publikációk aránya pedig 16,7 százalékkal nőtt. 2022-ben 7 százalékkal emelkedett a felsőoktatásba felvett hallgatók száma; a külföldi hallgatóké 2013-hoz képest 65 százalékkal emelkedett, többségében a fenntartóváltásra átállt egyetemeken. Gulyás hozzáfűzte még, a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorban is előreléptek, a felsőoktatás állami támogatása 2022-23-ban a 2020-as évi működési támogatás duplájára emelkedett.

A miniszter ezután a költségvetésről beszélt. Februárban tárgyalják a módosítását, márciusban pedig elfogadhatják, mondta. A költségvetés fókusza a rezsivédelmen van, az idei a "rezsivédelem költségvetése", ahogy fogalmazott. Gulyás szerint a legfontosabb, hogy elkerüljük a recessziót; ha ez sikerül, akkor a rezsicsökkentett árakat fenn tudják tartani. Ezzel kapcsolatban arról beszélt még, hogy 7 milliárdról 17 milliárdra nőtt az ország rezsiszámlája, a rezsivédelmi alap viszont biztosítja a családok és az állami intézmények megnövedekett számláját.

A 2023-as növekedés 4,5 százalék körül lesz, ami az EU-ban kiemelkedőnek számít

- hangzott el.

Gulyás ismertetése szerint a költségvetéssel csökkentik az államadósságot, a családtámogatások köre bővül, biztosított nyugdíjemelés. Utóbbira a büdzsé 6150 milliárd forintot fordít, beleértve a 13. havi nyugdíjat.

Gulyás Gergelynek elsősorban az Erasmus-ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia. Tájékoztatásából kiderült, mintegy 5 milliárd forintos költségvetési hatása van az Európai Bizottság döntésének, amit a kormány meg is tud előlegezni és ki is tud fizetni, ha kell. Egyébként elfogadták volna azt, hogy hivatalban lévő politikusok ne legyenek tagjai  egyetemi kuratóriumok, de szerinte nem volt ilyen kérése az EB-nek. 

A kormány egyébként nem tud visszahívni tagokat a kuratóriumokból. Olyan összeférhetetlenségi szabályokat el tudnak fogadni, hogy kormánytagok ne lehessenek tagok. Azt többször elmondta, hogy még nem tudják, mit szeretne az EB, de ha az az igény, hogy kivegyék a politikusokat, akkor hajlandóak erre. Egyébként úgy véli, az EB becsapta őket, ugyanis a kormány a megállapodásban lefektetett minden feltételnek eleget tett, ennek ellenére hozták meg a döntést.

Az árstopokat addig tartja fent a kormány, amíg van áru az üzletekben, de tény, hogy az intézkedésnek vannak negatív hatásai. Bízik benne, hogy az idei infláció nem lesz 15 százaléknál magasabb, de úgy tűnik, hogy az év elején még lehet magasabb, majd akár radikálisan csökkenhet is. A cél az, hogy az év végére egyszámú legyen, és egy reális elképzelés. A kormány, ha kell, második körben is tárgyalni fog az önkormányzatokkal a rezsitámogatásokról, illetve a fürdőkkel is egyeztet majd, hogy milyen támogatásra van szükségük. A Vodafone megvásárlását Gulyás tájékoztatása szerint belekalkulálták az idei államháztartási hiányba. 

Gulyás Gergely elismerte, hogy Magyarország visszalép a 2024-es kézilabda Európa-bajnokság rendezésétől, ugyanis túl nagy költséggel járt volna. Egyébként a tornát nem egyedül, hanem Svájccal és Ausztriával együtt rendeztük volna, innentől kezdve ketten viszik tovább a rendezést. 

Érdeklődéssel olvasta, hogy egy próbaidős momentumos munkatárs októberben késő este benyitott Novák Katalin köztársasági elnök parlamenti irodájába, amiért kirúgták, de nem tud részleteket az ügyről. 

Szerinte a sajtófigyelés komoly munka, így magyarázta azt, hogy a Nézőpont Csoport cége 22,3 milliárd forintért, tehát napi 15 millió forintért végez sajtófigyelést a kormánynak

A pedagógusok újabb egyhetes sztrájkkal készülnek, amivel kapcsolatban Gulyás azt kérte, tartsák be a törvényeket. Az is kiderült a tájékoztatón, hogy egyelőre nem kényszeríti a magánorvosokat állami ellátásba a kormány, az erre vonatkozó tervét elvetette a kabinet

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk