Justin Trudeau az indiai kormányt sejti egy kanadai szikh vezető megölése mögött

Külpol

A szikh szeparatista vezetőt korábban körözték az indiai hatóságok. India visszautasította a vádat.

Justin Trudeau szerint az indiai kormány állhat azon merénylet mögött, amely során lelőttek egy szikh szeparatista vallási vezetőt,

akit a Brit Columbia tartománybeli Vancouver nagyszámú indiai lakosságú külvárosában, Surrey-ben találták meg június 18-án, holtteste az autójában a Guru Nanak Szikh Gurdvara templom parkolójában volt.

Hardeep Singh Nijjart 2020-ban terroristának minősítették Indiában, mert a khalisztáni mozgalom támogatója, aktivistája volt, terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat kanadai sajtójelentések szerint mindig is tagadta.

A khalisztáni mozgalom egy szikh nacionalista mozgalom, amely független államot akar létrehozni a szikh nép számára Pakisztán jelenlegi Pandzsáb régióján és Északnyugat-Indián belül.

Kanadában él a legnagyobb szikh közösség Indián kívül, ahol Pandzsáb államban a 2021-es népszámlálás szerint mintegy 770 ezer követője van a szikh vallásnak.

A kanadai miniszterelnök az Újdelhiben rendezett G20-csúcson vádolta meg az indiai kormányt és Narendra Modit. Trudeau szerint az, hogy egy külföldi kormány szervezetten meggyilkol egy kanadai állampolgárt Kanadában, a szuverenitás elfogadhatatlan megsértése, ami alááshatja a két ország diplomáciai kapcsolatait.

Trudeau azt közölte, hogy a kanadai biztonsági szolgálatok aktívan vizsgálnak olyan "hiteles" értesüléseket, melyek szerint indiai kormányügynökök állhatnak a júniusban meggyilkolt kanadai szikh szeparatista, Hardip Szingh Nidzsar halála mögött, és komoly aggodalmát fejezte ki az indiai kormány legfelsőbb hírszerzési és biztonsági tisztségviselői felé.

Az indiai külügyminisztérium kedden "abszurdnak és motiváltnak" a kanadai vádat, hogy Indiának köze lenne gyilkossághoz, és felszólította az észak-amerikai országot, hogy vádaskodás helyett inkább tegyen jogi lépéseket a területén élő "India-ellenes elemek" ellen.

Kanada hétfőn az üggyel összefüggésben kiutasított egy magas rangú indiai diplomatát, az ázsiai ország hírszerzési szolgálatának helyi vezetőjét. India válaszul kedden bejelentette, hogy kiutasít egy ottani kanadai diplomatát, akinek öt napon belül el kell hagynia az országot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk