Karácsony: A fiatalabb generációknak elegük lett az orbánizmus lengyel változatából

  • narancs.hu
  • 2023. október 17.

Külpol

Varsóban 85 százalék körüli volt a választási részévtel, a főpolgármester szerint a fordulathoz sokat tettek hozzá a városok. 

„Lengyelországban immár valóság lett a kormányváltás esélyéből, Magyarország történelmi szövetségese visszatér az európai, demokratikus útra. Ez örömhír mindenkinek, aki az európai értékekben, a demokráciában, a jogállamban hisz. Örömhír tehát Budapestnek. És nyilvánvalóan fájó pofon a gyűlöletre, megosztásra, valósághajlításra alapozott politika képviselőinek, az európai értékeket, a demokráciát, a jogállamot tagadó populistáknak, vagyis a magyar kormánynak is.Biztosan sokat fogunk még beszélni a tanulságokról, hogy akkor ebből most mi következik Magyarországra, Budapestre nézve.

Én most csak három dolgot említenék: Lengyelországban kiderült, hogy a magyarhoz hasonló választási trükközést, lejárató kampányokat, propagandahadjáratot felvonultató populisták legnagyobb szövetségese a beletörődés, a fásultság, legnagyobb ellenfele pedig a beleállás, a közös értékeink fáradhatatlan képviselete.

A demokratikus, Európa-párti fordulathoz ismét sokat tettek hozzá a városok, azt például, hogy Varsóban 85 százalék (!) körüli volt a választási részvétel.

Látszik az is, hogy a fiatalabb generációknak végképp elegük lett az orbánizmus lengyel változatából, de nemcsak elegük lett, hanem tettek is ellene a szavazatukkal” – írja Karácsony Gergely a Facebookon. 

Üdvözölte a lengyel választás eredményét a Momentum is: mint írja a párt közleményében, „Donald Tusk a szövetségeseinkkel közösen európai útra fogja vezetni Lengyelországot. Olyan útra, aminek a végén az állami média újra közmédiává válik, a bíróságok ismét függetlenek lesznek és minden lengyel közösség hozzájuthat végre a neki járó EU-s pénzekhez”. 

„A lengyel választások jelentős mértékben megváltoztatják Európa politikai térképét, megszűnik az a lehetőség, hogy a lengyel és a magyar kormány összefogva akadályozza, gátolja az Unió működését, megoldódik Lengyelország Európai Unión belüli helyzete is, az állam nagy valószínűséggel hamarosan megkapja az eddig visszatartott forrásokat” – reagálta az MSZP a lengyel választásokkal kapcsolatban. 

A lengyel választással kapcsolatban részletes cikket írt a Narancs.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk