Kegyelmet kapott a fehérorosz ellenzéki aktivista

  • narancs.hu
  • 2023. május 22.

Külpol

Lukasenka rendszere belőle komponálta meg a bűnbánó ellenzéki figuráját, házi őrizetben már propagandaanyagokat gyártott.

A fehérorosz hatóságok szabadon engedték Raman Prataszevics ellenzéki aktivistát. Erről a fehérorosz állami hírügynökség, a BelTA számolt be május 22-én – írja a Kyiv Independent.

A minszki regionális bíróság május 8-án nyolc év börtönbüntetésre ítélte Prataszevicset, a NEXTA nevű Telegram-csatorna egykori szerkesztőjét. A bíróság többek között azzal vádolta a férfit, hogy „szélsőséges” politikai mozgalom tagja, amely aláássa a nemzet biztonságát. Prataszevics társait, Sztepan Putilót és Jan Rudikot távollétükben 20, illetve 19 évre ítélték.

A minszki sajtónak Prataszevics úgy nyilatkozott: „Minden dokumentumot aláírtam, ami igazolja, hogy kegyelmet kaptam. Ez fantasztikus hír.”

Prataszevics 2021-ben barátnőjével, Szofija Szapegával együtt megkísérelte elhagyni Fehéroroszországot, de a gépe kényszerleszállást hajtott végre, és a párt letartóztatták. Letartóztatásával kapcsolatban a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) 2022 júliusában kimondta, hogy Fehéroroszország jogtalanul kötelezte kényszerleszállásra a Ryanair FR4978-as járatát.

Prataszevics szabadon bocsátásával kapcsolatban érdemes kételkedni: a férfi a rezsim túsza volt, letartóztatása után tévéfelvételen vallotta meg „bűneit” és nyilvánosan bocsánatot kért Alekszander Lukasenka fehérorosz diktátortól. Azóta számos hivatalos eseményen feltűnt, mint „bűnbánó ellenzéki aktivista”, aki immár hűséges a rendszerhez. Házi őrizetben már propagandaanyagokat gyártott. Emberi jogi szervezetek szerint vallomásait kínzások útján kényszerítették ki belőle.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk