Nagyarányú győzelmet arattak a konzervatívok Görögországban

  • narancs.hu
  • 2023. május 22.

Külpol

De egyedül így sem tudnak majd kormányt alakítani

A görögországi parlamenti választáson nagyarányú győzelmet aratott az Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt a csaknem végleges adatok szerint – számolt be róla az MTI –, de Kiriákosz Micotakisz kormányfő pártja, többség híján, egyedül nem tud kormányt alakítani. A leadott szavazatok 99,55 százalékának összeszámlálása szerint az Új Demokrácia a voksok 40,79 százalékát szerezte meg, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok alig 20 százalékát. A harmadik helyen a szocialista PASZOK párt végzett 11,46 százalékkal. A görög parlament 300 fős.

Az új választási törvénynek megfelelően rendezett voksolás eredményei alapján az ND nem tud egyedül kormányt alakítani, mivel a vasárnap véget ért szavazás után Micotakisz azt mondta, hogy az alkotmány szerint fog eljárni, de nem fog koalíciós tárgyalásokba bocsátkozni.

A törvény szerint, ha a mostani eredmények nyomán Micotakisz pártja nem tud kormányt alakítani, akkor a Sziriza, majd a PASZOK vezetője próbálkozhat koalíciós tárgyalásokkal, de szakértők szerint együknek sincs reális esélye koalíciós kormányt alakítani a rendelkezésre álló három nap alatt.

Amennyiben nem alakul kormány, egy magas rangú bírót neveznek ki ügyvivő miniszterelnöknek és új választásokat hirdetnek június végére vagy július elejére. „Ez a politikai földrengés felhívás mindannyiunk számára, hogy gyorsítsuk fel a végleges kormány megalakulásához vezető folyamatot, így országunkat minél előbb egy tapasztalt vezetés irányíthatja” – mondta Micotakisz. Akisz Szkercosz kormányfőszóvivő közölte, arra törekszenek, hogy a lehető leghamarabb megtartsák az új választásokat. „Az eredmény rendkívül kedvezőtlen a Sziriza párt számára” – mondta Alekszisz Ciprasz, aki vasárnap este telefonon gratulált Micotakisznak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk