Kevesebb vakcinát szállít az AstraZeneca, de a cég szerint nem sértenek szerződést

  • narancs.hu
  • 2021. január 27.

Külpol

A vezérigazgató azt mondja, először a brit igényeket kell kielégíteniük, csak utána jön az EU.

Hosszú interjút készített Pascal Soriot-val, az AstraZeneca gyógyszercég igazgatójával a la Republica, a beszélgetést a Politico is szemlézte.

Az interjú apropója, hogy pénteken kiderült, az AstraZeneca gyártási problémák miatt a vártnál jóval kevesebb vakcinát szállít az EU-ba. Hivatalos számokat nem közöltek, de egy uniós forrás szerint 60 százalékkal kevesebb jöhet az első negyedévben az ígért 80 millió adaghoz képest.

Soriot az interjúban azt mondta, februártól havonta 100 millió adagot tudnak gyártani globálisan, ebből 17 százalék jut az EU-nak.

Hozzátette, az Unión belüli gyártással adódtak gondok, azt pedig nem tehetik meg, hogy a brit gyárakból szállítanak a kontinensre, mert előbb a brit igényeket kell kielégíteniük.

A vezérigazgató szerint a vártnál lassabb szállítás nem jelenti azt, hogy megszegnék az EU-val kötött szerződésüket, mert abban csak azt vállalták, hogy "mindent megtesznek" az ígért mennyiség előállítására.

Soriot szerint egyébként azért állnak jobban Nagy-Britanniában, mert ott három hónappal hamarabb kötöttek szerződést.

Azt az EU-s tisztviselők által lebegtetett vádat határozottan tagadta, hogy Európában előállított vakcinát értékesítenének máshol.

 Az AstraZeneca oxfordi egyetemmel közös oltóanyagát még a héten engedélyezheti az Európai Gyógyszerügynökség. Az EU 300 millió adagot rendelt, és további 100 millió adagra szerzett opciós jogot.

A magyar kormány 6,54 millió adag vakcinára számít az AstraZenecától. 

Figyelmébe ajánljuk