Kiengedték Pakisztán letartóztatott exminiszterelnökét

  • narancs.hu
  • 2023. május 11.

Külpol

A pakisztáni legfelsőbb bíróság elrendelte Imran Hán szabadlábra helyezését, mert letartóztatása törvénybe ütköző volt.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság csütörtökön elrendelte a korrupciós vádakkal letartóztatott Imran Hán volt miniszterelnök szabadlábra helyezését.

Umar Ata Bandial, a testület elnöke szerint Hán letartóztatása törvénybe ütköző volt. A főbíró egyben felkérte a volt kormányfőt, hogy szóljon híveihez a kedélyek lecsillapítása végett. A politikus támogatói örömtáncot jártak a bíróság épülete előtt a hírek hallatán.

A háromfős bírói testület ugyanakkor utasította Hánt, hogy működjön együtt az ellene zajló vizsgálatban.

"Terroristaként bántak velem" – panaszolta Hán a törvényszéken.

Hánt eddig egy iszlámábádi rendőrőrsön tartották fogva. Kedden tartóztatták le Iszlámábádban, a legfelsőbb bíróságon, ahova a vesztegetési ügyekkel kapcsolatos kihallgatásra érkezett. A történteket követően az országon erőszakba torkolló tüntetési hullám söpört végig, amelyben eddig legalább tízen vesztették életüket, több tucatnyian sebesültek meg, és mintegy 2300 embert állítottak elő. A pakisztáni hadsereget is bevetették rendteremtésre.

Időközben hatósági őrizetbe került a volt miniszterelnök pártja, a Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrik-i-Inszáf /PTI) két másik magas rangú vezetője.

Hán ellen több mint 100 korrupciós esetet regisztráltak azóta, hogy 2022 áprilisában a parlament bizalmatlansági szavazással leváltotta. Az ügyek többségében Hán elítélése esetén az ellenzéki politikust eltilthatják közhivatal viselésétől, novemberben pedig választások lesznek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk