Pakisztánban letartóztatták a volt miniszterelnököt

Külpol

Vesztegetési ügyekkel kapcsolatos kihallgatásra érkezett a bíróságra, más korrupciós ügy miatt vitte el a rendőrség.

Letartóztatták a pakisztáni hatóságok kedden az ország volt miniszterelnökét, Imran Hánt.

A volt kormányfő vezette Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrík-i-Inszáf) azt közölte, hogy Hánt Iszlámábádban, a legfelsőbb bíróságon tartóztatták le, ahova a vesztegetési ügyekkel kapcsolatos kihallgatásra érkezett.

Favvád Csódri, a párt szóvivője emberrablásnak nevezte a letartóztatást, és elmondta, hogy Hánt a bírósági teremből hurcolták el, majd belökték egy rendőrautóba.

A pakisztáni GEO TV hírcsatorna videófelvételein az látszik, amint a 72 éves politikust a biztonsági erők egy páncélozott jármű felé viszik, amely utána elhajtott vele.

A párt képviselői azonnal panaszt tettek a bíróságon és magyarázatot követeltek – közölte Csódri, hozzátéve, hogy a bíróság épületénél összecsapások robbantak ki Hán támogatói és a rohamrendőrök között.

A pakisztáni korrupcióellenes hatóságok névtelenséget kérő illetékesei azt mondták, hogy az országos elszámoltatási hivatal egy, az eddigi vádakhoz nem kapcsolódó korrupciós ügyben adott ki letartóztatási parancsot Hán ellen a múlt héten, aki azóta sem fizette ki az óvadékot.

A politikus ellen februárban adtak ki elfogatóparancsot a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával. Hánt tavaly áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy egy amerikai összeesküvés eredményeképpen a hadsereg részvételével végrehajtott akció volt. Azóta több országos tüntetést szervezett, és előrehozott választások kiírását követeli, az ellen szóló vádakat pedig többször politikailag motiváltnak nevezte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk