Kijev szerint az oroszok valami különös kegyetlenségre készülnek

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 22.

Külpol

Minden tömegrendezvényt betiltottak az ukrán fővárosban a rakétatámadások kockázata miatt. 

A kijevi katonai adminisztráció betiltott minden tömegrendezvényt ezen a héten csütörtökig orosz rakétatámadások nagy valószínűségére hivatkozva – közölte hétfőn Katerina Dacenko, a városvezetés sajtótitkára az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

A városvezetés kérte a kijevieket, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégi üzenetében közölte: arra számítanak, hogy a jövő héten Oroszország valami "különösen kegyetlen cselekedeteket fog elkövetni".

Natalija Humenyuk, a déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője arról számolt be, hogy délelőtt az orosz légierő egy Szu-35-ös repülőgépről H-59-es rakétát lőtt ki egy Odessza megyei infrastrukturális létesítményre. A támadásban senki sem sérült meg. Az első információk szerint a rakétát a Fekete-tenger felől indították el.

Az Ukrajinszka Pravda a régiók kormányzói hivatalainak közléseiből készített összefoglalójában azt írta, hogy a déli, javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében különösen súlyos a helyzet, a helyi lakosok beszámolói szerint napról napra egyre gyakoribbak a tüzérségi támadások, robbanások, sok infrastrukturális létesítmény és lakóház romokban hever.

Hétfőre virradóan az orosz csapatok rakétatámadásokat indítottak Harkiv, Mikolajiv, Toreck, Kosztyantinyivka városok és Luhanszk megye ellen, Szumi régiót pedig továbbra is támadják Oroszország felől. Harkivra késő este nyitottak tüzet az orosz erők rakéta-sorozatvetőkből, két polgári lakos sebesült meg a megyeszékhelyen. Reggel a régióban Bohoduhiv környékét lőtték, ott egy civil sebesült meg.

Donyeck megyében az éjszakai támadásokban torecki lakóházak, Kosztyantinyivkában pedig egy iskola épülete rongálódott meg. Egy nap alatt két civil lakos vesztette életét a régióban. Az úgyszintén a kelti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megyében három járást támadtak az orosz csapatok. Nyikopolra háromszor nyitottak tüzet, és több mint negyven lövedéket lőttek ki. Négyen sérültek meg a városban, közülük kettőt kórházba kellett szállítani.

A déli Mikolajiv megye több részét is tűz alá vették, Bastanka városban egy gyermek sérült meg könnyebben, porig égett egy kétszintes ház, és több más lakóépületben is károk keletkeztek.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő csatornán arról számolt be, hogy a csaknem teljesen elfoglalt luhanszki régióban az oroszok gyerekeket készítenek fel a háborúra, a keleti fronton pedig próbálják áttörni az ukrán fegyveres erők védelmét. "Az orosz hadsereg szüntelen kutatja a gyenge láncszemeket az ukrán védők védelmi vonalában, és folytatja a települések ágyúzását. Csak tegnap este hét rakétacsapást mértek ránk, 11-szer lőttek az ukrán hadsereg állásaira tüzérséggel és rakéta-sorozatvetőkkel, öt alkalommal próbáltak harckocsitámadást indítani. Vasárnap az ukrán erőknek öt hatalmas ellenséges támadást sikerült visszaverniük, de további hat irányban folytatódnak az összecsapások" – írta a kormányzó.

Hajdaj szavai szerint mostanra szinte teljesen elfogytak a kényszerrel mozgósítható hadköteles korú férfiak a régióban, ezért elkezdték felkészíteni a nagykorúsághoz közeledő gyerekeket a háborúra. Példaként hozta, hogy Novoderkul falu megalapításának 225. évfordulójának napján feleskették az úgynevezett "Fiatal Gárda" katonai-hazafias mozgalom harminc iskolás korú új tagját.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy az orosz erők rohamműveletet hajtottak végre Mikolajiv irányában, Blahodatne falunál és részleges sikert értek el.

Olekszij Nejizspapa, az ukrán haditengerészet parancsnoka egy interjúban – amelyből az Ukrajinszka Pravda idézett – elmondta, hogy az orosz invázió első napjaiban Ukrajna aktívan használta a hajók elleni aknákat és a Bayraktar török harci drónokat az ország tengeri partvidékének védelmére. Kifejtette, hogy a partvidék aláaknázására azért volt szükség, hogy orosz deszantcsapatok ne tudjanak partra szállni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk