Egy ukrán nőt gyanúsít az orosz titkosszolgálat a szombati moszkvai robbantással

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 22.

Külpol

Már meg is találta az állambiztonság a merénylet gyanúsítottját. 

Az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Darja Dugina orosz újságírónő meggyilkolásával.

Az FSZB szerint az 1979-es születésű Vovk július 23-án érkezett Oroszországba 2010-es születésű lányával, Szofiha Sabannal, és abban a házban bérelt lakást Moszkvában, ahol Dugina lakott, a szolgálat szerint azért, hogy kémkedjen kiszemelt áldozata után. Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy az ukrán nő által használt Mini Cooper gépkocsin oroszországi belépéskor a donyecki szakadár köztársaság rendszáma volt, amelyet később kazah, az ország elhagyásakor pedig ukrán rendszámra cserélt le.

Az FSZB szerint Vovk több ukrán titkosszolgálat megbízásából követte el a gyilkosságot, de nem nevezte meg ezeket.

Vovk, aki Észtország irányába hagyta el Oroszországot, vasárnap a merényletet megelőzően részt vett a Tragyicija irodalmi-zenei fesztiválon, amelynek Dugina a díszvendége volt. Az újságírónő Toyota Land Cruiser Prado típusú terepjáróját az orosz hatóságok szerint távirányítású pokolgéppel robbantotta fel Moszkva megye Ogyincovói járásában. 

Sajtóértesülések szerint Dugin együtt akart elutazni a fesztiválról lányával, de végül egy másik gépkocsiba szállt be.

Mint ismert, Darja Dugina, Alekszand Dugin, a putyinista és nacionalista ideológus lányának autóját szombat este robbantották fel Moszkvában. Orosz kommentátorok rögtön Ukrajnát tették felelőssé a merényletért, Kijev azonban kategorikusan tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. Egy volt orosz képviselő orosz ellenálló partizánokat sejtett a merénylet mögött.  

Az Egyesült Államok korábban Dugint és Duginát is szankciókkal sújtotta az Ukrajna elleni agresszióban játszott szerepük miatt. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos álhírek terjesztése miatt Duginát a brit kormány is büntetőintézkedésekkel sújtotta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk