Kim Dzsong Un gyanúsan lefogyott

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 9.

Külpol

Már korábban felröppentek hírek szívműtétről, lehet, hogy betegség van a háttérben. 

Úgy tűnik, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagyon lefogyott az elmúlt időszakban - jelentette szerdán az amerikai Bloomberg hírügynökség a dél-koreai székhelyű, de amerikai NK News hírportálra hivatkozva.

A Bloomberg idézte az NK News elemzését, amely a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy Kim IWC Schaffhausen Portofino márkájú svájci karórája, amely hűséges társa nyilvános megjelenésein, a szokottnál jóval szorosabban volt meghúzva a csuklóján. A képeket az észak-koreai állami média tette közzé. 

?szak-koreai belpolitika

 
 
Kim Dzsong Un 2021. június 7-én
MTI/EPA/KCNA
 

 Emlékeztetőül: az észak-koreai diktátor így nézett ki korábban: 

Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető műtrágyagyár megnyitásán vesz részt május 1-jén.

 
Kim Dzsong Un 2020. május 1-jén
Fotó: MTI/AP/KCNA/Korea News Service
 

 Elemzésében az észak-koreai hírekkel, eseményekkel foglalkozó NK News a Kimről és a 12 ezer dolláros (több mint 3,4 millió forintos) órájáról az elmúlt hónapokban készített közelképeket összehasonlítva arra a megállapításra jutott, hogy a 37 éves észak-koreai vezető jó pár kilót leadhatott.

Titkosszolgálatok régóta figyelik az észak-koreai vezető súlyát azért, hogy ennek alapján is becsléseket fogalmazzanak meg az észak-koreai rendszer stabilitásáról. A Kim-család kórtörténetében előkelő helyen állnak a szívbetegségek.

A dél-koreai hírszerzés novemberben szöuli törvényhozóknak arról számolt be, hogy Kim körülbelül 140 kilogrammot nyomhat, és

nagyjából 50 kilogrammot hízott azóta, hogy 2011-ben hatalomra került.

A Bloomberg idézte Colin Zwirkót, az NK News egyik elemzőjét, aki hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálatok azért érdeklődnek ennyire Kim súlya iránt, mert szeretnék tudni, mi zajlik a színfalak mögött, betegeskedik-e a vezető, és hogyan befolyásolhatja egészségi állapota a térség biztonságát. Utóbbi különösen fontos annak tükrében, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkezik.

Kim egészsége legutóbb tavaly volt téma, miután

a phenjani vezető húsz napig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és kihagyta néhai nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen születésnapi emlékünnepségét.

Az esetet követően a nemzetközi médiában hírek röppentek fel arról, hogy esetleg szívműtéten esett át, egyes amerikai lapok pedig arról írtak, hogy a politikus már nincs az élők sorában.

Az észak-koreai vezető mostanában közel egy hónapig nem szerepelt az állami médiában, s csak most jelent meg hír arról, hogy hétfőn részt vett a kormánypárt gazdasági ügyekben tartott ülésén. A fotók is ekkor készültek róla.

Észak-Korea gazdasága mélyrepülésben van a koronavírus-járvány, az amerikai szankciók és a Kínával folytatott kereskedelem volumenének csökkenése miatt.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk