A fideszesek is megszavazták az EP-ben az uniós vakcinaigazolványt

  • narancs.hu
  • 2021. június 9.

Külpol

Az uniós igazolvány nem jár automatikusan a kínai és orosz vakcinákkal oltottaknak. 

Az Európai Parlamentben (EP) szerdán a képviselők 546 szavazattal, 93 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az uniós digitális Covid-igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét - közölte az EP sajtószolgálata. 

Az uniós védettségi igazolvány egy QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. Azt tanúsítja, hogy birtokosát vagy beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett koronavírus-fertőzésen. A gyakorlatban három külön igazolásról van szó. 

Az éles üzem július 1-jén indul, a rendszer 12 hónapig lesz működésben. Az igazolvány nem minősül úti okmánynak, és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak, viszont a tagállamok nem köthetik további korlátozásokhoz, például kötelező vagy önkéntes karanténhoz, illetve további tesztekhez kössék az igazolvánnyal rendelkezők határátlépését, csak ha azokat a népegészség védelme feltétlenül megkívánja, és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben. 

Az elmúlt hetekben komoly kérdés volt, hogy az uniós vakcinaigazolvány milyen vakcinákat fog elfogadni:

a megállapodás értelmében viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinák esetében kötelező az uniós tagországoknak elfogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait.

Ezek jelenleg a következők: a Pfizer/BioNTech Comirnaty nevű vakcinája, a Moderna oltása, az AstraZeneca Vaxzevria nevű oltása és a Johnson&Johnson Janssen vakcinája. 

Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett vakcinákat, vagyis

a Magyarországon sokakat érintő Szputnyik V és kínai Sinopharm vakcinákat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e azokat vagy sem.

Bár korábban a Fidesz az uniós vakcinaigauolvány ellen kampányolt, az EP-ben a fideszes képviselők végül megszavazták a kínai és orosz oltást nem automatikusan tartalmazó uniós tervet. 

A Fidesz képviselői mellett az MSZP és a Jobbik képviselői is támogatták a tervet, a DK négy képviselője tartózkodott, a két momentumos képviselő pedig nemmel szavazott. 

A jogszabályt még el kell fogadnia a tagállamok tanácsának, de ez elvileg már csak egy formai döntés lesz. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!