A fideszesek is megszavazták az EP-ben az uniós vakcinaigazolványt

  • narancs.hu
  • 2021. június 9.

Külpol

Az uniós igazolvány nem jár automatikusan a kínai és orosz vakcinákkal oltottaknak. 

Az Európai Parlamentben (EP) szerdán a képviselők 546 szavazattal, 93 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az uniós digitális Covid-igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét - közölte az EP sajtószolgálata. 

Az uniós védettségi igazolvány egy QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. Azt tanúsítja, hogy birtokosát vagy beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett koronavírus-fertőzésen. A gyakorlatban három külön igazolásról van szó. 

Az éles üzem július 1-jén indul, a rendszer 12 hónapig lesz működésben. Az igazolvány nem minősül úti okmánynak, és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak, viszont a tagállamok nem köthetik további korlátozásokhoz, például kötelező vagy önkéntes karanténhoz, illetve további tesztekhez kössék az igazolvánnyal rendelkezők határátlépését, csak ha azokat a népegészség védelme feltétlenül megkívánja, és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben. 

Az elmúlt hetekben komoly kérdés volt, hogy az uniós vakcinaigazolvány milyen vakcinákat fog elfogadni:

a megállapodás értelmében viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinák esetében kötelező az uniós tagországoknak elfogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait.

Ezek jelenleg a következők: a Pfizer/BioNTech Comirnaty nevű vakcinája, a Moderna oltása, az AstraZeneca Vaxzevria nevű oltása és a Johnson&Johnson Janssen vakcinája. 

Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett vakcinákat, vagyis

a Magyarországon sokakat érintő Szputnyik V és kínai Sinopharm vakcinákat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e azokat vagy sem.

Bár korábban a Fidesz az uniós vakcinaigauolvány ellen kampányolt, az EP-ben a fideszes képviselők végül megszavazták a kínai és orosz oltást nem automatikusan tartalmazó uniós tervet. 

A Fidesz képviselői mellett az MSZP és a Jobbik képviselői is támogatták a tervet, a DK négy képviselője tartózkodott, a két momentumos képviselő pedig nemmel szavazott. 

A jogszabályt még el kell fogadnia a tagállamok tanácsának, de ez elvileg már csak egy formai döntés lesz. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk