Kína egy közepesen fejlett ország szintjére emelné az egy főre jutó GDP-t

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 16.

Külpol

A kommunista párt 2035-ig szóló tervei között szerepel a „törvényen alapuló ország, kormány és társadalom építése”.

Ismertette 2035-ig szóló általános fejlesztési céljait a Kínai Kommunista Párt (CPC) a vasárnap megnyílt 20. pártkongresszuson – tudósít az MTI.

Eszerint jelentősen növelni szeretné az ázsiai állam a gazdaság erejét, a tudományos és technológiai képességeket, erőteljesen bővíteni, egy közepesen fejlett ország szintjére emelni az egy főre jutó GDP-t, csatlakozni a leginnovatívabb országok köréhez, „nagy önállósággal, a tudomány és a technológia erejével”.

A fejlesztési célok között szerepel a modernizált gazdaság kiépítése, új fejlődési minta kialakítása, új iparosítás, informatizálás és mezőgazdasági modernizáció megvalósítása, a kormányzati rendszer korszerűsítése, valamint a népi demokrácia rendszere egészének  javítása, „törvényen alapuló ország, kormány és társadalom építése”.

Ugyancsak célként jelölték meg, hogy Kína vezető országgá váljon az oktatás, a tudomány és a technológia, a tehetség, a kultúra, a sport és az egészségügy terén.

Biztosítani kell emellett, hogy az emberek jobb és boldogabb életet éljenek;

új szintre kell emelni az egy főre jutó jövedelmet; a teljes népességen belül jelentősen növeli kell a közepes jövedelmű csoport arányát; egyenlő hozzáférést biztosítani az alapvető közszolgáltatásokhoz; modern életszínvonal biztosítani vidéken, elérni a hosszú távú társadalmi stabilitást.

Az ismertetett célok között szerepel mindezek mellett a környezetbarát munka- és életfeltételek széles körű kialakítása, a csúcs elérése után a szén-dioxid-kibocsátás folyamatos csökkentése, a környezet alapvető javítása, valamint a nemzetbiztonsági rendszer és a nemzetbiztonsági képesség átfogó megerősítése, a honvédelem és a fegyveres erők korszerűsítése.

A kínai kommunisták huszadik kongresszusa kapcsán a Telex arról ír, ez az esemény Hszi Csin-ping főtitkár hatalmának megerősödését hozza el, de számít, hogy kik kerülnek be a felső vezetésbe, mihez kezd a párt az ingatlanpiaci és pénzügyi gondokkal, és hogyan próbálja érvényesíteni a befolyását a nyugati világgal szemben.

A Guardian írása szerint a pártfőtitkár azzal nyitotta meg a kongresszust, hogy azt üzente a független Tajvannak, a történelem most Kínának dolgozik.

Kína békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, de nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására. Hszi Csin-ping leszögezte, hogy a tajvani kérdés megoldása a kínai népen múlik, és a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik.  Az MTI vasárnap délután már közölte a tajvani elnöki hivatal reakcióját is a kommunista párti főtitkár beszédére: Tajvan nem mond le szuverenitásáról, és nem köt kompromisszumot a szabadság és a demokrácia ügyében, az emberek egyértelműen ellenzik Peking „egy ország, két rendszer” elvét Tajvanon, a béke és a stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban a két fél közös felelőssége, és a konfrontáció nem járható út egyik fél számára sem.

Leadkép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Sanghajban 2018. november 5-én

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk