Saját társait lőtte le két katona egy orosz kiképzőbázison

  • narancs.hu
  • 2022. október 16.

Külpol

11-en meghaltak, a merénylők is, akik a hírek szerint tádzsikok voltak.

11 orosz katona meghalt és 15-en megsérültek szombaton az oroszországi – Ukrajnával határos – Belgorod régió egyik katonai kiképzőbázisán, mert ketten elkezdtek lőni a saját társaikra.

A Guardian információi szerint – amelyek az orosz védelmi minisztériumtól származnak – a két támadó egy korábbi szovjet tagköztársaság területéről érkezett. A New York Times hozzáteszi, ez a két ember önként csatlakozott az orosz hadsereghez. 

A támadás körülményeit nem részletezte az orosz védelmi minisztérium, csak annyit közölt még, hogy az esetet terrortámadásnak minősítették, és a két elkövető is a halottak között van. 

 

24.hu idézi az eset kapcsán Volodomir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadóját, Olekszij Aresztovicsot, aki tudni véli, hogy egy vallási vita fajulhatott el így Belgorodban, mert a két támadó Tádzsikisztánból jött, ahol nagyrészt muszlimok élnek.

Vlagyimir Putyin egy tájékoztatón azt mondta, hogy az Ukrajnában szolgáló hivatásosok és önkéntesek mellé eddig 16 ezer besorozott katona csatlakozott a parancs szerint, és őket további 222 ezer katona követi. 

Ők azok, akik a részleges mozgósítás bejelentése után Oroszországban maradtak, és vállalták a sorsukat. Sokan a szóba jöhető korosztály tagjai közül elhagyták az országot, vagy máshogyan tiltakoztak a sorozás ellen. Azt már az orosz elnök is elismerte korábban, hogy a mozgósítás során hibák történtek: sokgyermekes, krónikus betegséggel küzdő embereket is behívtak, illetve olyanokat is, akiket a törvény szerint a koruk miatt már nem rendelhettek volna be. 

A leadkép illusztráció.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk