Saját társait lőtte le két katona egy orosz kiképzőbázison

  • narancs.hu
  • 2022. október 16.

Külpol

11-en meghaltak, a merénylők is, akik a hírek szerint tádzsikok voltak.

11 orosz katona meghalt és 15-en megsérültek szombaton az oroszországi – Ukrajnával határos – Belgorod régió egyik katonai kiképzőbázisán, mert ketten elkezdtek lőni a saját társaikra.

A Guardian információi szerint – amelyek az orosz védelmi minisztériumtól származnak – a két támadó egy korábbi szovjet tagköztársaság területéről érkezett. A New York Times hozzáteszi, ez a két ember önként csatlakozott az orosz hadsereghez. 

A támadás körülményeit nem részletezte az orosz védelmi minisztérium, csak annyit közölt még, hogy az esetet terrortámadásnak minősítették, és a két elkövető is a halottak között van. 

 

24.hu idézi az eset kapcsán Volodomir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadóját, Olekszij Aresztovicsot, aki tudni véli, hogy egy vallási vita fajulhatott el így Belgorodban, mert a két támadó Tádzsikisztánból jött, ahol nagyrészt muszlimok élnek.

Vlagyimir Putyin egy tájékoztatón azt mondta, hogy az Ukrajnában szolgáló hivatásosok és önkéntesek mellé eddig 16 ezer besorozott katona csatlakozott a parancs szerint, és őket további 222 ezer katona követi. 

Ők azok, akik a részleges mozgósítás bejelentése után Oroszországban maradtak, és vállalták a sorsukat. Sokan a szóba jöhető korosztály tagjai közül elhagyták az országot, vagy máshogyan tiltakoztak a sorozás ellen. Azt már az orosz elnök is elismerte korábban, hogy a mozgósítás során hibák történtek: sokgyermekes, krónikus betegséggel küzdő embereket is behívtak, illetve olyanokat is, akiket a törvény szerint a koruk miatt már nem rendelhettek volna be. 

A leadkép illusztráció.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.