Kitiltják az EU-ból a brüsszeli Konfuciusz Intézet vezetőjét

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. október 30.

Külpol

A belga hírszerzés szerint nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

Belgium kezdeményezésére kitiltják a schengeni övezet 26 országából Szung Hszin-ning kínai politológust, a brüsszeli Konfuciusz Intézet vezetőjét - jelentette szerdán a De Morgen belga napilap.

A belga állambiztonsági és hírszerző szolgálatat szerint Szung nemzetbiztonság fenyegetést jelent.

A belga bevándorlási hivatal forrásai szerint Szung 2007 óta rendszeresen tartózkodik az országban, de állandó letelepedési engedélye nincs. 2019 szeptemberében megtagadták tőle a vízumot, mert a hatóságok szerint veszélyt jelent a közbiztonságra, és az ellene elrendelt belépési tilalmat végül kiterjesztették a schengeni övezet egészére.

A De Morgen és a De Standaard flamand lap azt írja, hogy az ügyben a kínai kormánynak folytatott kémkedés gyanúja merült fel, de nem írják egyértelműen, hogy Szungot vádolják ennek elkövetésével.

A belgiumi Konfuciusz intézetet ünnepélyes ceremónia keretében avatta fel Charles Michel akkori belga kormányfő és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök 2015-ben.

A világ minden táján több mint 500 Konfuciusz Intézet működik, amelyek a kínai nyelv és kultúra népszerűsítésére hivatottak. Ezen kínai intézetek közül az ausztrál és egyesült államokbeli került politikai propagandaterjesztés gyanújába, de a kínai kormány mindkét esetben tisztázta az ügyet.

Magyarországon négy Konfuciusz Intézet működik: az ELTE-n, a Szegedi Tudományegyetemen, a Miskolci Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen.

Neked ajánljuk