Kivonja katonáit Franciaország a Száhel-övezetből

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. június 11.

Külpol

Ezután csak terrorellenes intervenciókban vesznek részt.

Franciaország csökkenti afrikai jelenlétét, hadműveleteit - ezt Emmanuel Macron francia államfő jelentette be.

Sajtótájékoztatóján közölte, hogy ennek részteként aa francia csapatok részlegesen kivonják a Száhel-övezetből és egy nemzetközi dzsihadistaellenes szövetséget építenek ki. Kifejtette, hogy Párizs katonákat von ki, támaszpontokat zár be, és a dzsihadistaellenes, 5100 fős speciális alakulaté lesz a főszerep. Rajtuk kívül a francia katonákat hazarendelik, kisebb részüket pedig szélesebb nemzetközi haderőbe integrálják.

Macron elmondása szerint a terrorizmus elleni küzdelemnek ezentúl - francia részről - "két oszlopa lesz": a terrorellenes speciális egységeké és a dzsihadisták ellen harcoló más nemzetköz erőké, amelyekkel Párizs csak együttműködést tervez. Hozzáfűzte, hogy Párizs ezentúl csakis olyan intervenciókban vesz részt, amelyek kizárólag a terror megfékezését szolgálják.

A kivonulás részleteit június végén hozzák nyilvánosságra.

Franciaország egyébként valamivel több mint nyolc évig volt jelen a Száhel-övezetben, eddig Mauritániába, Maliba, Nigerbe, Csádba és Burkina Fasóba küldött katonákat a dzsihadisták elleni harchoz. A térséget az al-Kaidához és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető különféle dzsihadista csoportok terrorizálják.

Párizs a múlt héten Maliban már felfüggesztette a hadműveleteket, miután Bamakóban - rövid időn belül másodszor is - katonai hatalomátvételt hajtottak végre. Macron közvetlenül a puccs után francia újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Franciaország a jövőben nem támogat olyan államokat, ahol a hatalomnak nincs demokratikus legitimitása. Jelezte egyben azt is, hogy Franciaországnak nem áll szándékában örökre jelen lenni a katonáival Afrikában.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk