Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsítanak egy lett parlamenti képviselőt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.06.10 19:28

Külpol

A korábbi belügyminiszterrel szemben negyven esetben folyik a nyomozás.

Megfosztotta mentelmi jogától csütörtökön a lett parlament (Saeima) Janis Adamsonst, az „Összhang” Szociáldemokrata Párt (Socialdemokratiska partija „Saskana”, SDPS) nevű ellenzéki párt parlamenti képviselőjét, akit Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsítanak – számol be róla az MTI.

A LETA nevű lett hírügynökség jelentése szerint Krisjanis Karins lett miniszterelnök „nagyon komolynak” nevezte az Adamsonsszal szemben felmerült gyanút. Karins szerint az ügyet a bűnüldöző szerveknek kell tisztázniuk, mivel azt csakis bírósági úton lehet bizonyítani. A parlament azután fosztotta meg Adamsonst mentelmi jogától, hogy a főügyészség a törvényhozás hozzájárulását kérte a politikus letartóztatásához. A korábban lett belügyminiszterként is működő Adamsons közölte: a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy pontosan mivel gyanúsítják.

Mint azt a TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi, Adamsons pártja, az SDPS látja el a lettországi orosz nyelvű közösség érdekképviseletét. A politikus a Saeima védelmi, belügyi és korrupcióellenes bizottságának tagja, mindazonáltal nem fér hozzá államtitkokhoz. A LETA a lett Állambiztonsági Szolgálatra (VDD) hivatkozva arról számolt be: a különleges szolgálatok jelenleg „sürgős jogi eljárásokat” folytatnak a kémkedés gyanújával szerdán megindított büntetőeljárás keretében. A VDD több mint 40 esettel kapcsolatban gyanúsítja Adamsonst – teszik hozzá.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.