Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsítanak egy lett parlamenti képviselőt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 10.

Külpol

A korábbi belügyminiszterrel szemben negyven esetben folyik a nyomozás.

Megfosztotta mentelmi jogától csütörtökön a lett parlament (Saeima) Janis Adamsonst, az „Összhang” Szociáldemokrata Párt (Socialdemokratiska partija „Saskana”, SDPS) nevű ellenzéki párt parlamenti képviselőjét, akit Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsítanak – számol be róla az MTI.

A LETA nevű lett hírügynökség jelentése szerint Krisjanis Karins lett miniszterelnök „nagyon komolynak” nevezte az Adamsonsszal szemben felmerült gyanút. Karins szerint az ügyet a bűnüldöző szerveknek kell tisztázniuk, mivel azt csakis bírósági úton lehet bizonyítani. A parlament azután fosztotta meg Adamsonst mentelmi jogától, hogy a főügyészség a törvényhozás hozzájárulását kérte a politikus letartóztatásához. A korábban lett belügyminiszterként is működő Adamsons közölte: a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy pontosan mivel gyanúsítják.

Mint azt a TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi, Adamsons pártja, az SDPS látja el a lettországi orosz nyelvű közösség érdekképviseletét. A politikus a Saeima védelmi, belügyi és korrupcióellenes bizottságának tagja, mindazonáltal nem fér hozzá államtitkokhoz. A LETA a lett Állambiztonsági Szolgálatra (VDD) hivatkozva arról számolt be: a különleges szolgálatok jelenleg „sürgős jogi eljárásokat” folytatnak a kémkedés gyanújával szerdán megindított büntetőeljárás keretében. A VDD több mint 40 esettel kapcsolatban gyanúsítja Adamsonst – teszik hozzá.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk