Könnygázt és fénygránátot is bevetnek a rendőrök a tüntetők ellen Minszkben

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 27.

Külpol

Hetedik egymást követő vasárnap vonulnak fel tízezrek Lukasenka lemondását követelve.

Megkezdte a tiltakozók őrizetbe vételét a rendőrség vasárnap Minszkben, amikor immár hetedik egymást követő vasárnap tízezrek vonultak az utcára Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve.

A rendőrség közlése szerint könnygázt és fénygránátot is bevetettek a tömegoszlatáshoz. A rohamrendőrség embereket emelt ki a tömegből és kisteherautókba tuszkolta őket – mondta egy szemtanú a Reuters brit hírügynökségnek. Az Interfax orosz hírügynökség szerint legalább tíz embert őrizetbe vettek.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tüntetnek, amióta Aljakszandr Lukasenkát a központi választási bizottság a szavazatok 80,1 százalékával hirdette ki győztesnek. Az ellenzék szerint a választást elcsalták. Lukasenka tagadja a választási csalást, és azt állítja, hogy a tiltakozásokat külföldről támogatják. Lukasenkát szerdán előzetes bejelentés nélkül beiktatták a hatodik mandátumára, újabb tiltakozásokat, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bírálatát kiváltva.

A 66 éves volt szovhoz (állami gazdaság) igazgató több mint negyedszázada van hatalmon a volt szovjet köztársaságban, és hagyományos szövetségese, Oroszország támogatását élvezve nem mutat hajlandóságot a távozásra – jegyezte meg a Reuters. A rendőrség 150 embert vett őrizetbe a szombati tiltakozásokon – idézte a fehérorosz belügyminisztert a RIA orosz hírügynökség. (MTI)

Figyelmébe ajánljuk