Vučić pártja nyerte az előrehozott választást Szerbiában

  • narancs.hu
  • 2023. december 18.

Külpol

Orbán Viktor már gratulált. Az ellenzék választási csalásról beszél.

A jelenleg is kormányzó párt, az Aleksandar Vucic köztársasági elnök vezette Szerb Haladó Párt (SNS) nagy arányban vezet a szerbiai parlamenti választásokon a szavazatok 72,6 százalékos feldolgozottságánál – írja a Balkan Insight beszámolójára hivatkozva a hvg.hu.

Az Euronews szerint

az SNS a jelenlegi adatok alapján a szavazatok 47 százalékát fogja kapni, amivel a 250 parlamenti helyből nagyjából 130-at szerezhet meg.

Koalíciós partnerük, a Szerb Szocialista Párt (SPS) 6,9 százalékra számíthat. A szintén a kormánypártokkal együttműködő magyar párt, a Vajdasági Magyarok Szövetsége 1,7 százalékot kaphat a számítások szerint, ami 5-6 mandátumot jelenthet. A fő ellenzéki szövetség, a Szerbia az Erőszak Ellen (SPN) 23 százalékon áll.

A szerb köztársasági elnök arról beszélt, hogy várhatóan a mostani kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ. Vucic pártjának győzelméhez Orbán Viktor is gratulált.

A Szerbia az Erőszak Ellen ellenzéki összefogás listájának képviselői szerint választási csalás történt a vasárnapi előrehozott parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokon, ezért a szövetség hétfőre tiltakozást jelentett be, és a belgrádi választások megismétlését követeli. Úgy gondolják, az SNS több mint 40 ezer, belgrádi bejelentett lakhellyel nem rendelkező embert szállított a fővárosba, hogy támogassa a listáját, ezzel pedig "drámaian megváltoztatták" a belgrádi eredményeket.

A Szerbiában rendezett előre hozott parlamenti és részleges önkormányzati választásokról előzetesen itt írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk