Könnygázzal oszlatták fel a rendőrök az ankarai Pride-ot

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. július 6.

Külpol

A tüntetőket a földön vonszolva vitték el a rendőrök. 

A török rendőrség könnygázt és paprikaspray-t vetett be a tömegoszlatáshoz az LGBTQ+ közösség ankarai meleg büszkeség napi felvonulásán. Legalább harminchat embert őrizetbe vettek, miután a hatóságok biztonsági okokból betiltották a hasonló meneteket a városokban.

A Reuters brit hírügynökség újságírói szemtanúi voltak, amikor a rendőrök paprikaspray-vel támadtak aktivistákra, és vonszolták őket a földön, mielőtt megbilincselve autóbuszokba tuszkolták őket.

Az ankarai LGBTQ+ közösséget képviselő egyik szervezet, az UniKuir közlése szerint legalább harminchat embert vettek őrizetbe.

A múlt hónapban a rendőrség Isztambulban is feloszlatta a jóval nagyobb létszámú menetet, ott több mint háromszáz embert állítottak elő.

Az isztambuli Istiklal sugárúton tartott éves meleg büszkeség napi meneten rendszerint ezrek vesznek részt, de az elmúlt években Recep Tayyip Erdogan elnök kormánya és az iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szigorította a melegjogokkal kapcsolatos álláspontot.

Törökország egyike azon kevés muszlim országnak, ahol meleg büszkeség napi felvonulásokat tartanak. Az elsőt 2003-ban, Erdogan pártjának a hatalomra kerülése után szervezték.

A homoszexualitás nem számít bűncselekménynek Törökországban, de széleskörű az irányában táplált ellenséges érzület, és az elmúlt években egyre keményebben lépett fel a rendőrség a meleg büszkeség napi felvonulások ellen. 

A főváros központi parkjában tartott menettel egyidőben iszlamisták kis csoportja tartott ellentüntetést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk