Beismerte a máltai újságírónő megölését az egyik gyanúsított

  • narancs.hu
  • 2022. július 5.

Külpol

George Degiorgio 2017 óta tagadta, hogy ő ölte volna meg Daphne Caruana Galiziát.

Az egyik gyanúsított beismerte, tényleg ő ölte meg Daphne Caruana Galizia máltai újságírónőt – írja a Telex.

George Degiorgio a börtönben interjút adott a Reutersnek. Arról beszélt, hogy bűnös, számára csak üzlet volt a nő megölése, és utóbb visszagondolva több pénzt, akár tízmillió eurót is kérhetett volna az oknyomozó újságíró meggyilkolásáért.

George Degiorgiót a gyilkosság után két hónappal, 2017-ben tartóztatták le a testvérével, Alfreddel együtt. Mindketten tagadták, hogy közük lenne az újságírónő halálához, George a kihallgatásakor még a nevét sem árulta el a rendőröknek.  Most azért dönthetett úgy, hogy beszél, mert a máltai bíróság elutasította a jogi kifogásait, és hamarosan bíróság elé állítják. 

Azt állítja, az újságírónővel korábban nem találkozott. Ígéri, hogy még majd több részletet is nyilvánosságra hoz – arról viszont nem beszélt, hogy ki bízta meg a gyilkossággal. 

A harmadik vádlott, Vincent Muscat tavalyelőtt bűnösnek vallotta magát. 15 év börtönre ítélték, cserébe tanúvallomást tett az ügyben és más bűncselekményekről is beszélt. A Telex cikke szerint engedményre számítanak a Degiorgio fivérek is a vallomásért cserébe.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró korrupciós ügyekről, pénzmosásról és a szervezett bűnözésről írt, ez nem tetszhetett magas pozícióban lévő máltai politikusoknak sem. 2017. október 16-án az autójában elhelyezett pokolgéppel gyilkolták meg.

A gyilkossággal kapcsolatban szóba került Yorgen Fenech üzletember neve is. Ő továbbra is tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez.

Négy évvel az eset után a máltai miniszterelnök nyilvánosságra hozott egy vizsgálóbizottsági dokumentumot, amely szerint a máltai állam megakadályozhatta volna a gyilkosságot, de nem tette.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?